Plantaže ulažu 1,5 miliona eura u novi vinograd

Dodajte komentar

Kompanija Plantaže će u ovoj godini u podizanje novog vinograda na Šipčaniku uložiti 1,5 miliona eura, rekao je direktor investicija u ovoj kompaniji Luka Mišović. Novi zasadi vinove loze biće podignuti na 55 hektara, a sadnjaje počela krajem prošle godine.

“Ulaganje u zasade je 20.000 do 22.000 eura po hektaru, tako da je za kompletiranje ove investicije tokom tekuće godine potrebno 1,2 miliona eura. Dio novca za ovu investiciju će biti obezbijeđen iz sopstvenih sredstava, a ostatak iz investicionog kredita”, kazao je Mišović Pobjedi i dodao da će biti potrebno obezbijediti i novi bunar za sistem navodnjavanja, što će značiti dodatnu investiciju od 300.000 eura.

Naveo je da Plantaže podižu posljednjih godina vinograde gustog sklopa sadnje, tačnije 4.980 čokota po hektaru, pa će na ovih 55 hektara biti zasađeno ukupno 273.900 čokota vinove loze.

“Cjelokupan sadni materijal će biti obezbijeđen iz naše rasadničke proizvodnje, koja ima kapacitet proizvodnje do milion loznih kalemova godišnje. Koristićemo najbolje klonove sorte vranac, tako da će se od grožđa iz ovog vinograda proizvoditi “vrhunski vranac”, rekao je Mišović i dodao da sadnja treba da bude završena do avgusta. Parcela će imati sistem navodnjavanja kap po kap, pocinkovane metalne stubove i žicu, kako bi se mehanizovane operacije mogle sprovoditi bez veći problema.

“Podizanjem vinograda na ovom poligonu kompletiraćemo prazan prostor u srcu vinograda Plantaža”, naglasio je Mišović i naveo da se sadi vinska sorta vrarnc, koja dominira okolinom Šipčanika. Prvi prinosi u novom vinogradu očekuju se u drugoj godini u količini od 0,3 kilograma po čokotu, zatim 1,5 kilograma u trećoj godini, dok se 3,3 kilograma grožđa po čokotu očekuje u četvrtoj godini zasada, kada se formira puni rodni potencijal.

“Sadnjom vinograda u ovoj godini popunićemo prazne prostore Ćemovskog polja i kompletirati najveći vinograd u jednom kompleksu u Evropi”, rekao je Mišović i podsjetio da se vinograd Plantaža prostire na površini od 2.300 hektara na jednom mjestu. On je saopštio da će sadnju novih vinograda u narednim godinama pratiti zanavljanje starih vinograda.

“Narednih pet godina u planu je zanavljanje po 45 hektara vinograda, što zasadima bijelih vinskih sorti, što autohtonom sortom vranac”, najavio je Mišović.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *