Direktor Alibabe Jack ma: Sedam savjeta za uspjeh

Dodajte komentar
CEO Alibabe Jack Ma

Jack Ma, predsjednik grupacije Alibaba Group, prisustvovao je godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, u januaru ove godine. Tom prilikom dao je korisne savjete mladim preduzetnicima.

Davne 1999. godine, Jack Ma je bio jedan od osnivača kompanije koja će kasnije postati globalni komercijalni gigant – Alibaba.

Dvadeset godina kasnije, on je i dalje pun poleta – i ima mnoštvo savjeta za mlade globalne preduzetnike koji su se okupili da čuju njegov govor u Davosu 2019.

Evo nekoliko najvažnijih citata iz njegovog govora.

1. “Naravno, bio sam uplašen i imao sam sumnje kada sam osnovao Alibabu. Ali vjerovao sam da će neko, ako ne mi, pobijediti. Nema stručnjaka za sjutra, samo za juče.”

2. “U poslu, nikada nemojte brinuti o konkurenciji, nikada nemojte brinuti zbog pritiska. Ako brinete zbog pritiska, nemojte biti preduzetnici. Ako stvarate vrijednost, imate priliku. Danas cijeli svijet brine. To znači da ima sjajnih mogućnosti.”

3. “Vaš prvi posao je najvažniji. To ne mora nužno biti poznata kompanija, ali treba da nađete dobrog šefa koji vas može naučiti kako da budete ljudsko biće, kako da radite stvari pravilno, i ostanete tu. Obećajte sebi: Ostaću tu tri godine.”

4. “Kako možemo naučiti djecu da budu kreativniji i da rade stvari koje mašine ne mogu raditi? Mašine imaju čipove, ali ljudska bića imaju srce. Obrazovanje bi trebalo ići u tom pravcu.”

5. “Šta mene drži budnog noću? Ništa! Ako ne spavam dobro, problem će i dalje biti tu. Ako spavam dobro, imam bolje šanse da se izborim s njim.”

6. “Da biste upravljali pametnim ljudima, morate da koristite kulturu, sistem vrijednosti, moraju vjerovati u to što rade. Ako samo želite da koristite pravila i zakone i dokumente da ih kontrolišete – tako kontrolišete glupe ljude.”

7. “Kada zapošljavam ljude, zaposlim ljude koji su pametniji od mene. Ljude koji bi za četiri, pet godina mogli biti šef meni. Volim ljude koji su pozitivni i koji nikada ne odustaju.”

Buka.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *