Saudijska Arabija ulaže 427 milijardi dolara u industriju i infrastrukturu

Saudijska Arabije, privredno najjača zemlja u arapskom svijetu, saopštila je danas da pokreće ambiciozni program od oko 427 milijardi dolara investicija u sektore industrije i infrastrukture kako bi smanjila svoju zavisnost od nafte.

Vlasti su najavile da su potpisale 37 ugovora ukupne vrijednosti od 55 milijardi dolara sa stranim i lokalnim investitorima.

Program, najavljen na ceremoniji u Rijadu u prisustvu princa prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana, dio je ekonomskog plana “Vizija 2030” namjenjenog diversifikaciji privrede u Saudijskoj Arabiji koja često zavisi od variranja cijena nafte na tržištu.

Saudijske vlasti su ranije najavile ogromne projekte vrijedne nekoliko stotina milijardi dolara, ali neki projekti još nijesu počeli da se ostvaruju. Među njima je najavljena djelimična privatizacija naftnog giganta Aramko (Aramco) koja je nekoliko puta odgađana.

Saudijski ministar energetike Halid al Falih izjvio je da će investicije biti sprovedene u okviru nacionalnog programa razvoja u oblasti industrije, rudarstva, energetike i logistike.

Check Also

#doMEnPriča: Upoznajte imenik interneta – najhaotičinije stvari na svijetu

jerovatno se dobro sjećaš papirnih imenika koji su nekada bili čuvari svih brojeva telefona jedne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *