SAD uvele nove sankcije Venecueli, blokirana imovina od sedam milijardi dolara

Dodajte komentar

Sjedinjene Države uvele su sankcije državnoj naftnoj kompaniji Venecuele, PDVSA, saopšteno je u ponedjeljak iz Bijele kuće.

“Nastavljamo da razotkrivamo korupciju Nikolasa Madura i njegovih bliskih saradnika i današnji potez će osigurati da ne mogu više da pljačkaju imovinu naroda Venecuele”, rekao je na konferenciji za novinare savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton.​

SAD su blokirale čitav imovinu venecuelanske kompanije PDVSA u iznosu od 7 milijardi dolara i zabranjuju poslovanje s njom, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

“Svaka kupovina nafte iz Venecuele u SAD može dovesti do blokade računa kupca”, saopštio je ministar finansija SAD Stiven Mnučin.

Izuzetak za kupce biće samo za neke evropske i karipske države.

Savjetnik američkog predsjednika Džon Bolton je dodao da Vašington poziva vojsku i policiju Venecuele da priznaju prelaznu vlast u zemlji.

Lider opozicije u Veneculi i samoproklamovani privremeni predsjednik Huan Gvaido prethodno je pozvao na dvodnevne demonstracije u pokušaju da na svoju stranu pridobije i vojsku, koja podržava dosadašnjeg lidera Nikolasa Madura.

Gvaido je pozvao građane Venecuele da se okupe na mirnom, dvočasovnom protestu u podne u srijedu, i da “traže od oružanih snaga da stanu na stranu naroda.” U subotu potom, Gvaido poziva pristalice širom države i svijeta da izađu na ulice, istog dana kada ističe rok Evropske unije da se raspišu novi izbori.

“U zemlji i širom svijeta, u subotu ćemo biti na ulicama Venecuele i svuda u svijetu da prihvatimo podršku Evropske unije narodu Venecuele, ali i ultimatum do nedjelje dat Maduru. EU jasno priznaje ne samo naš parlament, naš Ustav, već i onog ko je sada preuzeo ovlašćenja predsjednika”, kazao je on.

Gvaido nudi amnestiju vojnicima koji podrže demokratiju i odbace Madurovu vladavinu.

“Danas vam naređujem, vojnici Venecuele: ne sprečavajte mirne demonstracije kao prije”, istakao je on.

O političoj krizi u Venecueli raspravljaće se u ponedjeljak, 4. februara na vanrednom sastanku Lima grupe, koju čini 13 latinoameričkih zemalja. Domaćin sastanka u Otavi je Kanada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *