Nissan pod istragom američkih regulatora zbog isplate bonusa direktorima

Dodajte komentar

Japanski proizvođač automobila Nissan Motors izvijestio je u ponedjeljak da je pod istragom američkih regulatora zbog isplate bonusa direktorima, što je bio razlog i za pokretanje optužnice u Japanu protiv smijenjenog Carlosa Ghosna.

Agencija za finansijske vijesti Bloomberg već je izvijestila o istrazi američkih regulatora kojima je pažnju privukla istinitost objavljenih podataka o bonusima.

U novom su izvještaju, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili da je američka Komisija za tržišta hartija od vrijednosti i dionica (SEC) pokrenula istragu kako bi utvrdila je li Nissan uspostavio odgovarajuće mehanizme kontrole isplata bonusa direktorima.

Portparol japanske kompanije potvrdio je da su američki regulatori zatražili informacije o isplati bonusa, ne navodeći pojedinosti zahtjeva. U SEC-u nisu odmah bili dostupni za komentar.

Informacija o istrazi u SAD-u nadovezuje se na hapšenje čelnika Nissana Carlosa Ghosna u Japanu u novembru na osnovu optužbi da je utajio više od 80 miliona dolara bonusa u razdoblju od 2010.-2018. Ghosn je nakon izbijanja skandala smijenjen s dužnosti predsjednika uprave Nissana, a na sudskom je ročištu negirao optužbe.

Američki poslovni list Wall Street Journal odvojeno je izvijestio da su američki regulatori zatražili informacije o bonusima i od Ghosna. Njegov predstavnik nije odmah bio dostupan za komentar te informacije.

I druge su se japanske kompanije našle pod lupom američkih regulatora. Tako je Toyota Motor Corp bila predmet istrage zbog potencijalno neadekvatnog mehanizma rješavanja problema sa sigurnošću vozila, podsjeća agencija AFP.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *