Koje je najbolje doba u godini za pronalazak novog posla?

Dodajte komentar

Prvo tromjesečje kalendarske godine – početak januara, pa čak i početak drugog tromjesečja – obično je odlično vrijeme za traženje posla. Na početku nove kalendarske godine – i određivanju novog budžeta – kompanije često traže nove radnike.

Međutim, morate imati na umu da prvo tromjesečje pada u različito vrijeme za različite kompanije. Ako kompanija radi u fiskalnoj godini koja nije usklađena s kalendarskom godinom, njihovo zapošljavanje može se povećati ubrzo nakon početka ‘njihove’ nove godine. Na primjer, u Apple-u to tromjesečje završava u septembru. Dakle, ako ciljate točno određenu kompaniju, neka vam njihova fiskalna godina bude dio potrebnih informacija.

Različite industrije imaju razdoblja u kojima se postiže najviša razina zapošljavanja, izjavila je Julia Pollak, ekonomista rada ZipRecruiter, platforme za traženje posla sa sjedištem u Santa Monici u Kaliforniji. Podaci ZipRecruitera pokazuju u kojem razdoblju je najviši stepen zapošljavanja u zavisnosti od industrije:

  • April: građevina
  • Maj/Jun: umjetnost
  • Jun: usluge proizvodnja, finansija i osiguranja, nekretnina i usluge njege
  • Avgust: obrazovanje
  • Oktobar: maloprodaja
  • Novembar: prevoz i skladištenje

U ovim razdobljima zapošljavanja prethodi skok u broju objavljenih poslova, što je obično mjesec dana ranije, rekla je Pollak.

Prema Lauri Handrick, koja je stručnjak za karijere i radna mjesta u FitSmallBusiness.com, unutar određenih kompanija mogu postojati okolnosti ili situacije koje mogu stvoriti nove poteškoće u zapošljavanju. Zapošljavanje za novi projekt, priprema za rast ili upravljanje rastom kompanije i mnoge druge situacije mogu značiti da su potrebna nova zaposlenja. Ako imate tačno određenu kompaniju, radite na razvijanju kontakata koji vam mogu pružiti informacije o internim mogućnostima u toj kompaniji te na mnogim stranicama možete uključiti dolazak obavještenja kada se otvori novo radno mjesto u određenoj kompaniji što vam daje mogućnost da brzo reagujete.

Takođe, dobra ideja je i da ažurirate svoj LinkedIn profil, ali provjerite jesu li podešavanja privatnosti prilagođene kako vaša ažuriranja ne bi bila vidljiva drugima, posebno vašim šefovima, jer bi oni tada mogli pretpostaviti da tražite novi posao. Sasvim je u redu da takve informacije podijelite s drugima, ali ako pokušavate svoje pretraživanje zadržati povjerljivim onda obavezno provjerite sigurnosna podešavanja.

Decembar je možda najlošije vrijeme za traženje posla jer je za većinu kompanija to kraj fiskalne godine te je vrijeme praznične groznice koja može uticati na produktivnost. Međutim, to i možda to i nije toliko loše vrijeme jer se brojne kompanije već tad pripremaju za nova zaposlenja u koja će započeti u januaru što zapravo i nije loša ideja, tvrdi Pollak.

(PoslovniPuls)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *