Formira se poreska policija

Dodajte komentar

Poreska uprava je najavila da će, poslije niza peripetija i prepucavanja da li treba ili ne, formirati poresku policiju. To će danas zvanično najaviti direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša na pres konferenciji i objasniti motive, budući daje do sada uporno saopštavano da te službe nema u sistematizaciji, kao i da drugi državni organi obavljaju te poslove. Prva najava formiranja ovog resora stigla je krajem prošle sedmice, nakon sastanka direktora Poreske, te uprava carina i za inspekcijske poslove. Iz Montenegro biznis alijanse Pobjedi su kazali da je dobrodošla svaka mjera suzbijanja sive ekonomije.

“Borba protiv ove opasne pojave podrazumijeva udružene, sveobuhvatne, koordinirane aktivnosti svih relevantnih subjekata. Parcijalna, pojedinačna borba ne može dati željene rezultate. Zato samo osmišljenom zajedničkom aktivnošću mogu se očekivati dobri rezultati”, kazao je izvršni v.d. direktor MBA Milan Dragić i dodao da u MBA nijesu saglasni da se osniva bilo koji novi organ, jer je glomazan državni aparat.

Zato stručni kadar za nove službe treba uzimati iz već postojećih administrativnih kapaciteta smatraju u MBA.

U februaru 2016. konkursom je za direktora poreske policije bio izabran bivši službenik MUP-a Miodrag Mićo Martinović, na osnovu Zakona o poreskoj administraciji, ali ta služba nikad nije zaživjela.

Iz Poreske uprave su objašnjavali da taj sektor nije obuhvaćen pravilnikom o sistematizaciji Ministarstva finansija, pa više ne postoji u Poreskoj upravi. Objašnjavali su da će “u slučaju zvaničnog ukidanja ove organizacione jedinice u Poreskoj upravi, poslove vršenja izviđajnih radnji i ostalih aktivnosti koje bi obavljao Sektor poreske policije, vršiti Tužilaštvo, Uprava policije i ostale institucije koje imaju takva ovlašćenja prema legislativi koja reguliše ovu oblast, a sve u saradnji sa Poreskom upravom”.

Poreska policija postoji u svim zemljama regiona.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *