Vašar u Davosu

Svjetski ekonomski forum u Davosu je nešto kao suma sumarum izvršnih vlasti o stanju u svijetu. Ali to su u stvari često samo fraze. Zato je teško odoljeti da se ne bude ciničan

Igra Buzzword-Bingo, često zvana i Bullshit-Bingoveoma je jednostavna. Svaki igrač napiše spisak od 12 fraza u tipičnom žargonu političkih i ekonomskih lidera za koje je uvjeren da će biti izgovorene u raspravi. Pobjednik je onaj ko prvi štiklira sve fraze koje je nabrojao. Postoji i opcija da se u tom slučaju glasno vikne: Bingo!

Svjetski ekonomski forum u Davosu odlično je mjesto za tu igru. Okupljena „elita“ iz svjeta privrede i politike u tolikoj mjeri se navikla izgovara samo Buzzwords, da je veliki broj pogodaka zagarantovan. Naime, „globalizacija 4.0“ mora biti „inkluzivnija“, mora biti „fer“ i prije svega mora biti „održivija“. Uništavanje životne sredine svijet stavlja pred „velike izazove“, ali i dovodi do „četvrte industrijske revolucije“ i otvara mogućnost ogromnog „potencijala rasta“. Zato se prije tim problemima „lideri“ moraju postaviti „proaktivno“, ako žele da ostanu „konkurentni na tržištu“. Pri tom se mora slijediti „multilateralni koncept“, kako bi se došlo do „vin-vin situacije“. Uz malo sreće, potrebno je samo par minuta da bude izgovoreno svih tih 12 fraza.

Moral 4.0

Klaus Švab, osnivač i ceremonijal-majstor foruma u Davosu čak se založio za „re-moralizaciju globalizacije“. Čovjek se pita, pa gdje je to bio moral svih ovih decenija dok su se u Davosu izgovarale sve te fraze koje su nas i dovele u ovu situaciju.

Da biste zaista uživali u igri Buzzword-Bingo, morate doduše biti čisti cinik – jer teme o kojima se govori su važne, a problemi i više nego ozbiljni.

Samo može li Ekonomski forum u Davosu da ponudi rješenja? Pa on je propalo već i kod cilja koji je sam proklamova: povećati učešće žena na forumu na znatno više od 20 odsto. Forum možda želi da slijedi cilj: „Popraviti stanje svijeta“ (tako glasi zvanična parola), ali koncerni ne bi plaćali stotine hiljada dolara za članarinu kad bi se radilo samo o tome.

Njihovi šefovi tu za samo nekoliko dana mogu da ostvare mnoštvo kontakata i otvore mogućnost za mnoge poslove – tako da ušteđeno vrijeme vrijedi svaki plaćen cent. A tu se sreću i sa čitavim nizom predsjednika država ili vlada, jer Ekonomski forum u Davosu zalaže se i za „javno-privatno partnerstvo“. A to je još jedan Buzzword.

A i političari dolaze tu da se sastanu s kolegama, da privuku investitore i da se predstave javnosti – jer u Davosu ne nedostaje medijske pažnje.

Mjesto protivrječja

Poruka da nešto zaista mora da se mijenja stigla je i do Davosa. Tokom ovogodišnjeg Ekonomskog foruma toliko je planova za zaštitu životne sredine i za pravedniji svijet, da se čovjek gotovo upita da li je u stvari dospio na kongres protivnika globalizacije, uz njihovu parolu „Drugačiji svijet je moguć“.

Davos je pritom mjesto protivrječja, jer – elita koja se tamo okuplja još nikada nije došla s toliko privatnih aviona.

Ima li koristi od svega toga? Da li je u Davosu ikad neko promijenio svoje mišljenje? U Davosu je tako prikazan i novi dokumentarni film Ričarda Atenboroa o klimatskim promjenama. A kada su ga upitali, zašto je premijera filma baš u Davosu, on je bez trunke cinizma odgovorio: Ovdje se okuplja toliko uticajnih ljudi da bi bilo neodgovorno ne iskoristiti tu priliku.

Andreas Beker

(Deutsche Welle)

Check Also

Pregled kompanija sa blokiranim računima na 31. mart 2020.

Centralna banka Crne Gore objavila je novi spisak pravnih lica i preduzetnika sa blokiranim računima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *