Krizna valuta: Vrijeme je za zlato

Dodajte komentar

Uvijek kada su investitori uznemireni političkim konfliktima i drugim neugodnim događajima, daju se u potragu za sigurnim utočištima i neizbježno se susreću sa zlatom koje se smatra kriznom valutom i stabilizatorom par excellence.

Dragocjeni metal je napravio pravi “reli” u posljednjih nekoliko mjeseci. U avgustu je dostigao najnižu vrijednost za godinu dana od oko 1.170 dolara za uncu (31.1 grama), a sada iznosi 1.290 dolara – što je povećanje od deset procenata.

Postoje mnoge naznake da će dragocjeni metal ostati tražen i u 2019. godini. Zlato je obično snažno kada su investitori širom svijeta zabrinuti. I za to postoji mnogo razloga.

U Evropi se mogu naći tri nevolje. Francuska prijeti da izgubi svoju ulogu stabilizatora Evropske unije (EU) koja je održana od kada je Macron stupio na dužnost. Visoko zadužena Italija sa svojom kritičnom vladom sve više postaje problematično dijete u Evropi. Britanija želi da napusti EU 29. marta, ali sporazum o regulisanom izlazu još nije potpisan.

Izvan Evrope, razne vruće tačke izazivaju neizvjesnost. SAD i Kina mjesecima se prepiru oko svoje trgovinske politike, kažnjavajući jedni druge uvođenjem carina. Sastanak ove sedmice donio je zbližavanje, ali sukob je daleko od rješenja. I zbog trgovinskog spora u pitanju je ekonomski razvoj dviju velikih sila.

Ali pojedinačne krize same po sebi često nisu dovoljne da povećaju cijenu plemenitih metala. Tečaj američkog dolara uvijek je imao veliki utjecaj na kretanje cijene zlata. Što je američka valuta jača u odnosu na druge valute, to je manja potražnja za zlatom iz ne-dolarskih područja.

U narednim mjesecima, sadašnja snaga dolara će vjerovatno pasti. “Očekujemo da će američki dolar deprecirati ove godine, jer mnoge centralne banke širom svijeta pooštravaju svoju monetarnu politiku dok se SAD približava kraju ciklusa povećanja kamatnih stopa”, objašnjava Nitesh Shah, stručnjak za robu, te očekuje da će to podržati cijenu zlata.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *