Kako je propao Burj Al Babas – turski grad sa 732 identična dvorca (foto, video)

Na prvi pogled djelovalo je kao mjesto iz bajke, na kraju je završilo kao pomalo apokaliptični poduhvat. Ne, nije riječ o nekom novom Disneyevom studiju, nego projektu Sarot grupe iz Dubaia vrijednom 200 miliona dolara. Ona je zbog velikih dugova otišla u stečaj, a projekt je bio napasno prekinut.

Naime, ta građevinska kompanija 2014. godine u mjestu Burj Al Babasu, smještenom na pola puta između Istanbula i Ankare u sjeverozapadnom dijelu Turske, odlučila sagraditi grad sa 732 identična dvorca za investitore s Bliskog istoka, piše CNN.

Ove pomalo nesvakidašnje kuće izgrađene su u gotičkom stilu s julietskim balkonima i tornjem kao iz crtanih filmova, a njihova cijena kreće od 370.000 pa sve do 530.000 dolara, piše Curbed.

Iako je projekt u početku išao u dobrom smjeru, krajem prošle godine kompanija je proglasila stečaj, a taj pomalo neobičan resort, pretvorila u grad duhova. U trenutku kada je kompanija krenula u proces otvaranja stečajnog postupka bilo je dovršeno 587 kuća, dok su se oni zadužili 27 miliona dolara.

Uprkos problemima, predsjednik uprave Sarot grupe Mehmet Emin Yerdelen i dalje je uvjeren da projekt mogu privesti kraju. Kako ističe, postoji veliki interes za njihovim kućama koji se tek sada javio, a nije ga bilo na početku izgradnje.

– Moramo prodati 100 vila kako bismo otplatili svoje dugove. Vjerujem da iz ove krize možemo izići kroz četiri do pet mjeseci – dodao je Yerdelen.

Uz do sada izgrađene dvorce projektanti su imali u planu izgraditi i trgovački centar, kino dvorane, sportska igrališta te tursko kupalište Hamamu.

Check Also

Institut sertifikovanih računovođa i Udruženje sudskih vještaka potpisali sporazum o saradnji

Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore (ISRCG) i Udruženje sudskih vještaka Crne Gore (USVCG) potpisali su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *