Isplata deponenata IBM banke protiče bez problema (video)

Dodajte komentar

Isplata garantovanih depozita deponentima Invest Banke Montenegro počela je jutros u 10 časova. Kako je kazao direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković, ukupna cifra za isplatu depozita je oko 22,6 miliona eura.

“Radi se o 2960 deponenata od čega će 2677 biti isplaćeno preko FZD do iznosa garantovanog depozita od 50 hiljada. Za iznos preko 50 hiljada deponenti će se obratiti stečajnom upravniku, odnosno naplaćivaće se iz stečajne mase. Isplata je počela jutros u tri banke, Societe Generale, Hipotekarne i NLB banke”, kazao je marković na konferenciji za novinare.

Izvršni direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović, kazao je da isplata deponenata u ovoj banci protiče bez problema.

“U pripremi za isplatu sve banke su bile u komunikaciji sa Fondom za zaštitu depozita. Tehnički smo se osposobili da sve protekne bez problema i sa što manje čekanja”, kazao je Zaimović

On je kazao da je veliki dio deponenata odlučio i da oroči sredstva.

“Oko 40 odsto njih je odlučilo da oroči sredstva u Hipotekarnoj banci. To je znak povjerenja u bankarski sektor i želio bih da ta vrsta porukedođe do ostalih klijenata. Sistem je stabilan. Nema razloga za žurbu”, kazao je Zaimović.

Dino Redzepagic izvrsni direktor NLB banke kazao je da će biti ispoštovane sve obaveze prema deponentima u skladu sa Zakonom.

“NLB banka je organizovala isplatu osiguranih depozita deponenata IBM banke na pet lokacija u Podgorici. Za sada nema posebnih gužvi. Već je isplaćeno nekih 40 zainteresovanih deponenata, nekih preko 800 hiljada eura. Ne očekujemo nekih posebnih poteškoća, stanje je normalno, mi smo spremni i ispoštovaćemo sve obaveze prema deponentima u skladu sa Zakonom i obavezama koje smo preuzeli. Za fizička lica, za građane, isplata je na pet lokacija, a za pravna lica u centrali banke, tj.u centralnoj filijali u Podgorici”, kazao je Redžepagić.

Do 13 časova isplaćeno je 2,520,000 eura i to je iznos koji je isplaćen za 150 deponenata. Marković kaže da su deponenti za preuzimanje novca mogli iskoristiti jedan on nekoliko načina.

“Mogli su uzeti novac u kešu, što je prema informacijama koje imam uradio prilično mali broj. Mogli su da ostave novac na računu kod banke kod koje su došli za isplatu. Takođe mogli su da prenesu novac na drugu banku. Većina deponenata je ostavljala novac kod banke kod koje su došli a vjerovatno su i ranije imali otvoren račun kod te banke. Ovo pokazuje da se povjerenje u bankarski sistem vratilo i da nema bježanja sa depozitima”, kazao je Marković.

On je kazao i da očekuje i da će deponenti koji su nerezidenti doći na šaltere banaka da preuzmu depozite.

“Očekujemo da će najviše zahtjeva za isplatu biti u prvoj nedjelji jer ljudi poučeni ranijim iskustvima stare devizne štednje vjerovatno očekuju probleme. Problema neće biti i svima isplaćujemo zagarantovani depozit do 50 hiljada”, zaključio je Marković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *