Prosječna likvidna sredstva banaka 982,8 miliona eura

Podaci Centralne banke (CBCG) pokazuju da su prosječna likvidna sredstva banaka u novembru prošle godine iznosila 982,8 miliona eura, što je 2,1 odsto manje nego u oktobru.

Prosječna likvidna sredstva u novembru su u odnosu na isti mjesec 2017. godine pala 4,5 odsto.

– Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou bili iznad propisanih minimuma, izuzev jedne banke koja je imala dnevne i dekadne koeficijente likvidnosti ispod propisanog nivoa – prenijela je juče agencija Mina biznis.

Bilansna suma banaka na kraju novembra prošle godine iznosila je 4,41 milijardu eura i manja je 0,1 odsto nego na kraju oktobra. Bilansna suma je u odnosu na novembar 2017. godine porasla 6,9 odsto.

U strukturi aktive banaka, u novembru su dominantno učešće od 67,8 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 18,4 odsto, dok se 13,8 odsto odnosilo na preostale stavke aktive – piše u tekstu.

U strukturi pasive, dominantno učešće od 78,4 odsto ostvarili su depoziti, nakon kojih slijedi kapital sa 12 odsto, pozajmice sa 6,7 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 2,9 odsto ukupne pasive.

Ukupan kapital banaka na kraju novembra prošle godine iznosio je 526,5 miliona eura i porastao je 0,8 odsto na mjesečnom nivou. Na godišnjem nivou ukupni kapital je porasto 0,5 odsto.

Check Also

Novi Voli market u Budvi, niske cijene i bogata ponuda

Na Bulevaru Blaža Jovanovića ja danas otvoren novi Voli market u Budvi. Potrošačima je na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *