Atlas Grupa podnijela tužbu Upravnom sudu protiv rješenja Centralne Banke Crne Gore

Atlas Grupa podnijela je tužbu Upravnom sudu radi poništenja Rješenja Centralne Banke Crne Gore o oduzimanju dozvole za rad i pokretanju stečaja u IBM Banci, usljed konstatovanih izrazitih i očiglednih kršenja više zakona Države Crne Gore od strane CBCG, navodi se u saopštenju dostavljenom našem portalu.

CBCG i privremena uprava nisu omogućili akcionarima i povjeriocima banke, i pored zvaničnih zahtjeva, uvid u dokumentaciju, čime su onemogućili zainteresovane u postupku da imaju pravičnu mogućnost za osporavanje njihovih akata. To je urađeno namjerno i tendenciozno, sa ciljem da istina vezana za IBM banku ne bi izašla u javnost. Zbog toga će protiv odgovornih lica iz privremene uprave i CBCG biti podnijete krivične prijave, navode iz Atlas Grupe.

IBM banka je u vrijeme uvođenja privremene uprave raspolagala sa najviše likvidnih sredstava od dobijanja dozvole za rad, što ukazuje na  neopravdanost oduzimanja dozvole i netačnost zaključaka sadržanih u obrazloženju pobijanog rješenja. Nivo imovine nije bio niži od nivoa obaveza, što je CBCG u rješenjima navela kao razlog za oduzimanje dozvole.

CBCG se poslužila neadekvatnim obrazloženjima, u kojima je nejasno i bez ikakvih dodatnih kalkulacija i objašnjenja navela da je imovina banke smanjena za dodatnih 8 miliona eura, navodeći da se radi o vrednovanju akcija koje banka ima u posjedu i o kreditima koji nisu adekvatno  obezbijeđeni. Pritom, nijesu naveli o kojim kreditima se radi, niti o kakvim otpisima. Na taj način su izveli netačan zaključak da je imovina banke niža od obaveza, iako je  riječ o skromnih 103.000 eura.

Nijedna od tvrdnji sadržanih u obrazloženju Rješenja, nije tvrđena kao nepravilnost u posljednjim izvještajima kontrole CBCG, neposredno prije  uvođenja privremene uprave. To je još jedan od pokazatelja neobjektivnosti i očigledne namjere da se pojedine pozicije imovine banke namjerno potcijene, kaže se u saopštenju.

Navodima da vrijednosti akcija nisu valjano prikazane u poslovnim knjigama IBM banke, CBCG je pokušala da proizvoljno tumači međunarodne računovodstvene standarde, te je dala objašnjenje koje nije u skladu sa bankarskom praksom i tim standardima. CBCG je prilikom vrednovanja akcija koristila nominalnu vrijednost, a ne tržišnu. Tržišna vrijednost je apsolutni standard za vrednovanje takvih pozicija banke, o čemu se izjasnila i renomirana revizorska kuća, potvrđujući takav stav.

Pozivamo CBCG da se izjasni po kojoj cijeni i kako je Hipotekarna banka vrednvala iste te akcije u svojim poslovnim knjigama, te da onda primijeni isti princip na ovu banku.

IBM banka ponudila je CBCG dodatna obezbjeđenja za svoje loše plasmane u iznosu višem od 6 miliona eura neposredno prije uvođenja privremene uprave, ali CBCG nije formalno odgovorila na ponudu. Ta ponuda je usmeno odbijena, čime je CBCG izabrala da banku gura u stečaj, umjesto da prihvati rješenje koje vodi ozdravljenju.

Na taj način CBCG je praktično izbjegla da se izjasni i pogrešno je interpretirala najmanje 14 miliona eura sredstava banke. Na taj način, banku koja je likvidna pokušala je da, koristeći netačne i neprimjerene računovodstveno – analitičke metode, prikaže kao banku sa ozbiljnim problemima kojoj treba oduzeti dozvolu za rad.

Check Also

Zašto prosječan investitor ispodprosječno zarađuje i kako to promijeniti?

Bliži se kraj ove, velikim dijelom, globalno užasavajuće godine. A ekonomska perspektiva ne izgleda sjajno. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *