U Crnoj Gori 77 milionera, najbogatiji na računu ima 50 miliona

Dodajte komentar

U Crnoj Gori po posljednjim podacima ima 77 građana koji na računima u domaćim bankama imaju više od milion eura saopšteno je iz Centralne banke. Najdeblji račun ima građanin na čijem kontu je 50,3 miliona eura.

Iz Centralne banke imena ne saopštavaju, jer ih u tome sprečava zakon koji definiše poslovnu tajnu, odnosno član 84 Zakona o bankama.Našoj redakciji je međutim saopšteno da građanin koji ima najveći depozit nije stranac, nego domaći, piše Pobjeda

Najbogatiji

“Najveći pojedinačni iznos depozita fizičkih lica u bankama iznosi 50,281 miliona eura i pripada rezidentu”, precizirali su iz CBCG.

Na kraju decembra prošle godine, kako objašnjavaju, 77 fizičkih lica ima depozit u banci u iznosu većem od milion eura.

“Depozit u banci u iznosu od milion do pet miliona eura imaju 73 građanina. Jedan građanin ima depozit u iznosu od pet do deset miliona eura, a tri građanina depozite veće od deset miliona eura”, pojasnili su iz Centralne banke strukturu milionskih depozita.

Najbogatiji milioner.sudeći po računu u domaćim bankama, jači je za preko 20 miliona eura od najvećeg depozita pravnog lica u Crnoj Gori.

“Najveći depozit pravnog lica u sistemu na kraju decembra 2018. godine iznosi 29,303 miliona eura”, saopštili su iz CBCG.

Da li je građanin koji ima preko 50 miliona i rekorder nije sigurno, jer nema podatka koliko stanovnici Crne Gore imaju na računima banaka u inostranstvu. Ta evidencija ne postoji.

Sve više milionera

Izvjesno je da se broj milionera u Crnoj Gori povećava, jer ih je prije godinu dana bilo 64, a 2016. godine deset manje. Razlika je u visini najvećeg depozita, koji je prije godinu bio 63,3 miliona eura. Naravno ni tada nije saopšteno ime niti u kojoj banci i u kom gradu je položena ovolika štednja, zbog zakonskih zabrana.

Podsjetimo da su ukupni depoziti stanovništa u bankama preko 1,3 milijarde eura. Zakonom o zaštiti depozita garantovan depozit je do 50.000 eura pojedinačno u svakoj banci. To znači ako isti građanin u recimo tri banke ima po 50.000 eura, u slučaju da one odu u stečaj Fond za zaštitu depozita će mu isplatiti sve iznose. Garantovani depozit nakon ulaska Crne Gore u EU će biti duplo veći. Ni zemlje regiona ne zaostaju po broju građana koji imaju milionske depozite. U Hrvatskoj, prema ranijim podacima ima 22 hiljade milionera, koji na štednim računima drže 7,35 milijardi eura. U Srbiji ima 18 hiljada milionera, a u BiH je 600 građana imalo štednju veću od milion konvertibilnih maraka (pola miliona eura).

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *