Novi kineski “igrač” stiže u Evropu preko Ženeve (video)

Dodajte komentar

Kinesta kompanija AIWAYS iz Šangaja ulazi na evropsko tržište sa dva modela koja će debitovati na Sajmu automobila u Ženevi u martu.

AIWAYS će se “Starom kontinentu” predstaviti sa potpuno električnim SUV-om i metanol-električnim superautomobilom.

Električni SUV nosi oznaku U5, a najavljuje se kao jeftinija alternativa za Mercedes EQC i Audi e-Tron.

Šangajski startap proizvođač tvrdi da U6 raspolaže sa 185 KS i 315 Nm uz autonomiju od oko 460 kilometara.

Navodno U5 poseduje i prvo na svijetu baterijsko pakovanje “vještačke inteligencije” sposobno da produži domet automobila do 100 km.

Karoserija je napravljena od kombinacije aluminijuma i čelika, za koju iz kompanije ističu da nudi i rigidnost i bezbednost.

U5 je zabilježio pet zvjezdica na kineskom “kreš” testu, a kada stigne u Evropu, iz Šangaja tvrde da će biti jedan od najsigurnijih SUV-ova srednje veličine na tržištu.

Za udobnost u vožnji uključeni su i sistem praćenja trake, nadzor umora vozača, automatski parking sistem, sistem gužve u saobraćaju, a tu su i 12,3-inčni multimedijalni sistem, kožna sjedišta i digitalna instrument tabla.

https://youtu.be/_x6tTrvHwcM

Takođe, AIWAYS će u Ženevi debitovati i sa prvim na svetu metanol-električnim superautomobilom razvijenim u saradnji sa njemačkim inženjerom Rolandom Gumpertom.

Nazvan Nathalie, ovaj superautomobil koristi metanol za proizvodnju električne energije, na isti način kao gorive ćelije.

Potom se električna energija sprovodi do četiri elektro-motora, preko dva dvobrzinska mjenjača, svaki za po jedan točak.

Nathalie navodno može da razvije skoro 800 KS, uz ubrzanje 0-100 km/h za manje od 2,5 sekundi, maksimalnom brzinom preko 300 km/h.

Sve to uz autonomiju od 850 kilometara pri brzini 80 km/h između punjenja, koje inače traje tri minuta ili impresivnih 1.200 km u “eko” modu vožnje.

AIWAYS planira proizvodnju samo 500 jedinica Nathalie superautomobila, a isporuka će početi krajem ove godine.

Cijena još nije saopštena, ali je Gumpert prošle godine istakao da će Nathalie “biti skupa”.

(B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *