Miketić: Kontinuiran napredak Addiko banke na crnogorskom tržištu

1 komentar
Miketić

Pozicija i poslovanje Addiko banke na crnogorskom tržištu su u konstantnom porastu i u posljednje tri godine bilježimo rast u ključnim segmentima poslovanja. Broj aktivnih klijenata u segmentu poslovanja sa stanovništvom se u tom periodu skoro udvostručio, kazao je u intervjuu Vikend novinama izvršni direktor za komercijalne poslove u Addiko banci Miloš Miketić.

VN: Kakav je poslovni rezultat Addiko banka postigla u prošloj godini?

Miketić: Suviše je rano govoriti o zvaničnim podacima za finansijsku 2018. godinu, ali ono što već sada možemo reći je da je Addiko banka nastavila da bude strateški fokusirana na stanovništvo i privredu, i kao specijalista u tim ključnim segmentima poslovanja, ostvarila rast. Očekujemo da će ova godina ponovo biti bolja od prethodne. Uvjereni smo u uspjeh banke i visoko motivisani da nastavimo ovom stazom, kako kroz rezultate tako i građenjem povjerenja između naših klijenata i banke. Uspješne prodajne kampanje dale su odlične rezultate, dok je naša stroga disciplina kada je riječ o rizicima pomogla u održavanju niskog učešća nekvalitetnih kredita u portfoliju banke. Ovaj procenat iznosi četiri odsto, što je ispod tržišnog prosjeka i potvrđuje naš obazriv pristup kada je riječ upravljanje o rizicima u pitanju.

VN: Kako ste zadovoljni pozicijom na crnogorskom tržištu?

Miketić: Pozicija i poslovanje banke su u konstantnom porastu i u posljednje tri godine bilježimo rast u ključnim segmentima poslovanja na koje smo fokusirani. Broj aktivnih klijenata u segmentu poslovanja sa stanovništvom se u tom periodu skoro udvostručio, dok smo ostvarili porast kreditnog, odnosno depozitnog portfolija građana od 30 odsto, odnosno više od 20 odsto u slučaju depozita. Zaključujemo da crnogorsko tržište prepoznaje to što radimo u Addiko banci, a rastuće povjerenje klijenata nas čini veoma ponosnim timom i potvrđuje našu strategiju.

VN: Da li ste zadovoljni stepenom povjerenja crnogorskih klij enata? Koliko je domaćih, a koliko stranih klijenata u Addiko banci?

Miketić: Addiko bank, kao crnogorska banka, je pretežno banka domaćih klijenata. Bilo da su u pitanju strani ili domaći klijenti, Addiko brend pruža obećanje u vidu direktnog bankarstva, kvalitetnih usluga i jednostavnih procedura. S istim obećanjem na umu i u cilju poboljšanja ukupnog iskustva klijenata na svakom kontakt mj estu, implementirano je nekoliko ključnih inicijativa. Zahvaljujući nizu jedinstvenih usluga, poput Addiko chat bankinga i plaćanja putem Vibera, kao i modernog mobilnog bankarstva za građane, od-
nosi sa klijentima su značajno unaprijeđeni i istovremeno, podstaknuta je lojalnost. To potvrđuju i cifre rasta koje sam pomenuo, a sa kojima smo svi u banci veoma zadovoljni.

VN: Šta ponudu Addiko banke razlikuje od drugih banaka na crnogorskom tržištu? Da li imate nešto spremno u Vašoj ponudi za ovu godinu?

Miketić: Kao finansijska grupacija, Addiko bank je isključivo usmjerena na tržišta i klijente u jugoistočnom regionu. Usmjerenje sa sobom donosi i više razumijevanja za naša tržišta, što nam daje prednost u odnosu na konkurenciju. Brži procesi i brže donošenje odluka od velike koristi našim klijentima, a u ovogodišnjem planu je dodatno unapređenje i pojednostavljivanje tih segmenata kroz digitalizaciju i automatizaciju procesa. Što se tiče konkretnih stvari za ovu godinu, Addiko banka je , već lansirala prodajnu kampanju koja se bazira na jednostavnosti i efikasnosti, uz gotovinske kredite koji su jedinstveni na tržištu i koji mogu pokriti najsitnije potreba klijenata, do onih koje podrazumijevaju objedinjavanje svih kreditnih obaveza u jednu, uz dodatni keš ukoliko za njime postoji potreba. Tokom godine ćemo imati aktivnosti koje će se razlikovati od ustaljenih bankarskih ponuda i o tome će javnost biti blagovremeno obaviještena. Čvrsto smo uvjereni da ćemo zadržati epitet inovatora na bankarskom tržištu i da će naše akcije to potvrditi.

VN: Kakva su vaša iskustva u radu sa privredom?

Miketić: Kao što sam u nekom od ranijih odgovora pomenuo, kreditni portfolio Addiko banke je veoma dobrih performansi i ako uzmete u obzir da od ukupnog kreditnog portfolija oko 40 odsto pripada plasmanima privredi, a slično je i sa depozitima, samo će se reći da je saradnja sa privredom od izuzetne važnosti za našu banku i pored činjenice da smo dominantno okrenuti poslovanju sa stanovništvom. Ta dva sektora se ne mogu i ne trebaju odvaj ati, a naš je cilj da nađemo optimalan odnos saradnje sa oba sektora. Za privredu i naše klijente, kao i sve one koji odluče da to postau, u prvoj polovini 2019. godine ćemo pokrenuti potpuno novo rješenje elektronske banke, koje funkcionalnostima u potpunosti zadovoljava savremene potrebe privrednih subjekata i daje mogućnost daljeg razvijanja kanala komunikacije između banke i klijenata.

(Cijeli intervju pročitajte u Vikend novinama)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *