Sedam pitanja koja svaki novi preduzetnik mora potaviti sebi

Dodajte komentar

Većina malih preduzetnika propadnu u prvih godinu i po. Tako tvrde mnoga relevantna provedena istraživanja i ankete. Gdje oni koji propadaju griješe i kako znati da imate ono što je potrebno da bi uspjeli kao preduzetnik?

Ovih sedam pitanja moglo bi vam pomoći u tome.

1. Zašto želim da započnem posao?

Ako posao koji volite i smatrate da možete obavljati s puno entuzijazma vam može ujedno donijeti i zaradu, onda ste na pravom putu.

2. Imam li preduzetnički duh?

To znači stalno razmišljati kako unaprijediti postojeći posao, biti spreman rizikovati. Ako se bojite rizika, onda ovo definitivno nije karijera za vas. Takođe, uspješne preduzetnike motiviše kontrola nad projektom, sloboda, novac i kreativnost.

3. Imam li energije za započeti posao?

Ako trenutno imate nekih drugih prioriteta, možda  sad nije pravi trenutak za pokretanje vlastitog biznisa.

4. Koliko imam ušteđevine potrebne za ulaganje u posao?

Kreiranje finansijskog plana prva je stvar koju morate učiniti. Prva godina je uvijek teška, zato se finansijski dobro osigurajte. Ako imate ideju za koju mislite da bi mogla upaliti, ali nemate dovoljno ušteđevine, pričekate vrijeme kada ćete finansijski bolje stajati.

5. Imate li podršku porodice?

Ne podcjenjujte važnost porodice i njihovu podršku. Ako ulazite u novi posao, njihovo razumijevanje za vaše odsustvo od kuće, može biti presudan faktor koji vam omogućuje smirenost, a time i bolju koncentraciju na poslu.

6. Treba li tržištu moj proizvod?

Prije nego utrošite vrijeme i novac na željeni projekt dobro proanalizirajte situaciju na tržištu i budite sigurni da će za vašu ideju biti mjesta na tržištu.

7. Imam li samopouzdanja i vještine da vodim posao?

Za biti uspješan preduzetnik potrebna je velika doza samopouzdanja. No,  osim toga imate li i potrebne vještine? Za uspjeh potrebne su kreativne sposobnosti, kao i one marketinške. Često je teško u jednoj osobi objediniti obije .

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *