Saopštenje Universal Capital Banke: Iznesene neistine u emisiji

2 komentara

Univesral Capital Banka saopštila je danas da je u emisiji “Načisto”, emitovanoj sinoć na TV Vijesti u negativnom kontekstu, a na osnovu neistinitih podataka, više puta pomenuta, čime se kako ističu, smišljeno, i ne prvi put, pokušao urušiti poslovni ugled banke.

Saopštenje UCB prenosimo u cjelosti:

Ovog puta više neistinitih tvrdnji iznijela je gospođa Milka Tadić Mijović, kao i voditelj i urednik emisije gospodin Petar Komnenić. U emisiji “Načisto” Milka Tadić Mijović je saopštila, govoreći o poslovanju pojedinih banaka da je”, ,,…prije svega u fokusu bila Atlas Banka, IBM banka, Universal banka i Prva banka. U svim ovim bankama, iz godine u godinu, daje se rezervno mišljenje, da tako kažem, eksternih revizora a Centralna banka Crne Gore ne reaguje” ili “ova banka od gospodina Statusa UCB dvije godine zaredom ima izloženost prema povezanim licima preko 250 odsto; jedne godine 250 i nešto, a druge godine 280 i nešto, a taj koeficijent može biti samo do 25 procenata. To znači da je on sam sa sobom poslovao cijelo vreme. Centralna banka Crne Gore je nijemo to posmatrala. Boga pitaj šta je tu radio…”, kazala je Tadić Mijović.

U oboje ove tvrdnje izrečene su apsolutne neistine, a gospođa Tadić Mijović javnosti pokazala vlastito neznanje, ali i zlonamjeru. Činjenice najbolje demantuju. Prvo, UCB nikada od osnivanja nije dobila mišljenje eksternog revizora sa rezervom, ili kako ga gospođa Tadić Mijović neznaveno naziva “rezervno”. Istina je da je eksterni revizor u svom izvještaju za 2013. g. skrenuo pažnju na nedovoljnu kapitalizovanost banke, koja je odmah nakon što je većinski udio u banci preuzeo gospodin Petros Statis dokapitalizovana, čime je ovo pitanje riješeno još početkom 2014. godine.

Takođe, eksterni revizor je u svom izvještaju za 2015. godinu skrenuo pažnju na prekoračenje limita velikih izloženosti iz člana 58 stav 1 a u vezi sa stavom 2 i 3 istog člana Zakona o bankama koja se odnose na visinu sredstava koje UCB čuva na računima kod drugih poslovnih banaka u zemlji i inostranstvu i koja ne smije preći iznos od 25 odsto sopstvenih sredstava banke (u daljem tekstu: SSB).

Radi javnosti prezentujemo podatke: UCB nikada od kada posluje, niti u posljednjih pet godina od kako je u većinskom vlasništvu gospodina Petrosa Statisa, nije zabilježila prekoračenje limita izloženosti prema povezanim licima, koji prema čl.58 stav 5 tačka 6 alineja 2 iznosi – 20 odsto, a ne 25 odsto kako tvrdi gospođa Tadić Mijović. Nasuprot tome, UCB jeste bilježila u određenim periodima prekoračenje velikih izloženosti iz člana 58 stav 1 a u vezi sa stavom 2 i 3 istog člana Zakona zbog visokog nivoa depozita sa jedne strane i nedovoljnog broja poslovnih banaka u zemlji i inostranstvu kod kojih je mogla da ta sredstva rasporedi u skladu sa zakonskim limitom od 25 procenata SSB. Da bi ovaj problem riješila UCB je u posljednje dvije godine učinila velike napore i na 30. 09. 2018, što je posljednji zvanični podatak, svela velike izloženosti na 23,60% SSB.

Da bi ovo postigla UCB je potrošila desetine hiljada eura na prenos sredstava iz inostranih banaka kod Centralne Banke Crne Gore i čuvanje na računu CBCG od kada je apsolutni rekorder na tržištu Crne Gore po nivou sredstava koje deponuje kod CBCG i jedina banka na tržištu koja ne zahtijeva najavu podizanja depozita unaprijed, bez obzira na iznos namjeravanog podizanja.

Dakle, neistiniti su navodi gospođe Tadić Mijović iznijeti u emisiji “Načisto” da je UCB od eksternog revizora dobila mišljenje sa rezervom. Neistiniti su navodi gospođe Tadić Mijović da je UCB prekoračila limite izloženosti prema povezanim licima odnosno da je većinski vlasnik UCB gospodin Petros Statis sam sa sobom poslovao suprotno zakonu.

Koeficijenti izloženosti UCB prema povezanim licima u posljednjih pet godina su sljedeći: 2014. godine – 11 odsto; 2015. godine – 0,26 odsto; 2016. godine – 8,27 odsto; 2017. godine – 5,70 odsto; 2018. godine – 4,84%. Da ponovimo: imajući u vidu da limit izloženosti prema povezanim licima iznosi 20 odsto, očigledno je da UCB poslovala sa povezanim licima daleko ispod zakonskog limita te da u posljednjih pet godina nije dosegla čak ni do polovine tog limita.

Zašto onda Tadić Mijović navodi koeficijente od preko 250 odsto?

Dva su moguća odgovora:  ili gospođa Tadić Mijović svjesno i namjenski iznosi neistinite tvrdnje u namjeri ugrožavanja poslovnog ugleda UCB, ili ne zna o čemu priča, što je ne amnestira od odgovornosti u javnom nastupu. Na kraju teško je demantovati navode urednika i voditelja emisije “Načisto” gospodina Petra Komnenića koji je sinoć u više navrata pomenuo UCB kao “problematičnu banku” obzirom na to da se radi o potpuno paušalnoj ocjeni za koju nije naveo ni jedan kriterijum niti parametar po osnovu koga je tu svoju ocjenu iznio.

Imajući u vidu sve podatke koji su javni i lako dostupni jasno je da se radi o neistinitim tvrdnjama i kvalifikacijama Tadić Mijović i proizvoljnim kvalifikacijama urednika emisije “Načisto” Petra Komnenića, čime su grubo prekršili etiku profesije kojom se bave, iskoristivši to još i za potpuno neopravdani napad na Centralnu banku Crne Gore.

Stoga smo prinuđeni da se saopštavanjem preciznih i istinitih informacija, zaštitimo od pokušaja narušavanja našeg poslovnog ugleda.“

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Tekstovi g-đe Tadić MIjović nisu osporeni. Ako je u emisiji napravila grešku u korišćenju rječnika koji nije primarno njene struke, onda treba da se javno izvini.

    Međutim, da li stvarno ova banka, i to u odbrani CB CG, stvarno misli da im se u svemu ovome može vjerovati, a slijedeći činjenicu da je revizorski izvještaj 2017-e radila potpuno nova, nereferentna revizorska kuća. Može biti je dobila saglasnost i čak uzela mnoge revizije u 2018-oj, jer je guverner optužio BDO Excel za svoju grešku, ali taj izvještaj i ta kuća nisu baš za diku i ponos. A skretanje pažnje nije baš za zanemarivanje, pseobno u svijetlu novih revizorskih pravila koja complience strogo definišu kao no room for mistake.

    Zato, spriječiti ovo drobljenje činjenica koje nisu činjenica, ali jesu izvor prihoda novinara koji samo targetiraju i ne odbranuju one koji ih plaćaju. Ako je napravljena greška, odgovorno tražiti izvinjenje ali ne praviti smiješno ruženje struke.

    Uh, svaki odgovorni input na ovom portalu cenzure je naporna odluka.

    • Skretanje paznje se odnosi “velije izlozenosti”. Strucnjak jao Vi bi trebao zbati da se ista odnosi na toliko veliku likvidnost da se ista tesko moze rasporediti na racune kod drugih banaka, posebno u situaciji kada banka nije clanica grupe tj. nema majku banku koja moze pomoci u situaciji visoke likvidnosti, a da ne prekoraci limit od 25% sopostvenih sredstava banke. To znaci da je banka prelikvidna. Kada je banka prelikvidna to moze biti problem samo za akcionare banke jer ce profitabilnost banke opasti ukoliko se taj visak likvidnosti ne uposli obzirom da je neuposljena likvidnost trosak za banke (trosak po osnovu kamate na depozite, premije za FZD, naknade za prekonocne depozite kod CBCG ili negativne kamate na racunima kod drugih banaka). Ali visoka likvidnost banke nikako ne moze predstavljati problem za njene deponente.

      E sad, ajmo da vidimo po kom kritirijumu je ova banka problematicna gospodjo Kasalica?

      Da ne zaboravim. Revizor ove banke za 2017. je https://en.m.wikipedia.org/wiki/Crowe_Global. Po cemu je nereferentna? 8. svetu po godisnjem obrtu. Po kojoj to listi je nereferentna?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *