Osniva se Fiskalni savjet, odgovaraće Skupštini Crne Gore

Dodajte komentar

Država Crna Gora će osnovati nezavistan državni organ Fiskalni savjet koji će imati zadatak da ocjenjuje kredibilnost vladine fiskalne politike i koji će, najvjerovatnije, podnositi izvještaje Skupštini Crne Gore.

U Srbiji Fiskalni savjet postoji od 2010. godine, odgovara parlamentu i provjerava vladine makroekonomske i fiskalne pretpostavke.

O osnivanju Fiskalnog savjeta piše u najnovijem Programu ekonomskih reformi za period do 2021. godinu.

“U skladu sa preporukom br. 1 Vlada Crne Gore je pristupila sagledavanju optimalnog modela osnivanja Fiskalnog savjeta kao nezavisnog tijela za fiskalni nadzor. U tom smislu, Ministarstvo finansija posredstvom Kancelarije nacionalnog IPA koordinatora se obratilo za obezbjeđenje tehničke pomoći EU posredstvom Instrumenta za evropsku integraciju u detaljnoj pripremi opcionog dokumenta uspotavljanja nezavisnog tijela za fiskalni nadzor I pravnog okvira njegovog funkcionisanja. Zahtjev će biti ocijenjen od strane Upravnog odobora ovog instumenta koji čine predstavnici Kancelarije nacionalnog IPA koordinatora i Delegacije EU u Crnoj Gori”, piše u dokumentu koji je juče usvojila Vlada..

U dokumentu se podsjeća da je Vlada Crne Gore je, shodno Fiskalnoj Strategiji za period 2017-2020.godina u 2018. godini nastavila sa sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije, koje su doprinijele daljem smanjenju budžetskog deficita.

“Mjera fiskalne konsolidacije uvedena 2018. godine sa najsnažnijim uticajem je povećanje opšte stope PDV-a sa 19% na 21%. Takođe je povećana akciza na duvanske proizvode i alkohol i uvedena akciza na gaziranu vodu sa dodatkom šećera. Usljed suočavanja sa izazovom rasta neformalne ekonomije zbog povećanja akciza na duvan i rizika odstupanja od projekcija prihoda iz Fiskalne strategije, Vlada je u julu 2018. godine redefinisala akiznu politiku, vraćajući visinu akcize na nivo iz 2017. godine. To je doprinijelo postepenom oporavku tržišta duvanskih proizvoda i približavanju prihoda od akciza na duvanske proizvode u 2018. godini, nivou iz prethodne godine”, konstatuje se u Programu.

U cilju smanjenja tekuće potrošnje, odnosno uspostavljanja jače kontrole nad istom, Vlada je usvojila Plan optimizacije javne uprave u julu 2018. godine, sa ciljem racionalizacije broja zaposlenih u javnoj upravi i konsekventno smanjenja troškova zarada u srednjem roku. Sve navedeno je u funkciji ostvarenja suficita opšte države i smanjenja javnog duga u srednjem roku.

“U skladu sa preporukom br. 1 sa ministarskog sastanka iz maja 2018. godine, Ministarstvo finansija je preduzelo mjere planiranja potencijalnih obaveza u vezi sa troškovima sudskih presuda da budu sastavni dio rashoda i deficita. Shodno preliminarnim podacima o izvršenju centralnog budžeta, ostvareni deficit centralnog budžeta iznosi oko 3,5% BDP uključujući obaveze iz prethodnog perioda, što je u skladu sa posljednjim procjenama Ministarstva finansija. Izvorni javni prihodi su prema preliminarnim podacima u 2018.godini povećani na 42,6% BDP, a javna potrošnja je smanjena na 45,3% BDP”, poručuje se u dokumentu.

Deficit opšte države je prema procjeni za 2018. godinu iznosio 2,7% BDP. U 2019.godini je projektovan isti trend povećanja izvornih javnih prihoda i smanjenja javne potrošnje u odnosu na BDP, a time i deficita opšte države na 2,2% BDP.

(Analitika)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *