Knežević uzeo 12,5 miliona i pustio banku niz vodu

Dodajte komentar

Biznismen Duško Knežević direktno je odgovoran za uvođenje privremenih mjera u Atlas banci, jer je odbio da banci u kojoj je većinski vlasnik vrati 15,2 miliona eura koliko je koštala garancija za njegove poslove sa kompanijom “Kaspia Property”, pokazuje presuda Apelacionog suda, piše Pobjeda.

Vlasnici Kaspije, koja je registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Tale i Nijat Hajdarov iz Azerbejdžana isplatili su Kneževiću 12,5 miliona eura za kupovinu hotela “Princes u Baru.

Atlas banka i Knežević lično izdali su garancije za taj novac koji, međutim, prema saznanjima Pobjede, nikada nije prebačen na račun Atlas banke.

Da sve bude interesantnije, osam miliona eura Knežević je uzeo na ruke, a četiri i po miliona uplaćeno je na njegova dva računa 14. januara 2014. godine.

Kako je kupovina hotela propala, a Knežević nije vraćao novac koji su Azerbejdžanci tražili u nekoliko navrata, na kraju su ga tužili Privrednom sudu pozivajući se na garanciju od 12,5 miliona eura koju je izdala Atlas banka za pokrivanje ovog posla. Nakon više suđenja, Apelacioni sud je presudio da Atlas banka mora, kao davalac garancije za novac koji je Knežević uzeo, da isplati kompletan iznos plus zatezne kamate.

“Sud je utvrdio da je Duško Knežević po kupoprodajnom ugovoru od 14. 1. 2014. godine primio iznos od 12,5 miliona eura, od čega osam miliona eura shodno potpisanoj potvrdi o primljenom novcu i carinskoj deklaraciji od 14. 1. 2014, kao i prenosom sa računa iznosa dva miliona eura 5. 3. 2014. sa svrhom uplate akcija hotela Princes i iznos od dva i po miliona 11. marta sa svrhom uplate druge rate za kupovinu akcija hotela Princes”, navodi se u presudi.

U međuvremenu je hotel Princes prešao u vlasništvo bečke Mejnl banke, koja ga je kupila od Hete na ime nevraćenog kredita Hipo Alpe Adria banci. Zbog toga se Kneževićev plan o prodaji hotela Azerbejdžancima izjalovio.Kredit od Hipo banke za uređenje hotela Princes uzelo je 2009. godine HTP Korali, u to vrijeme u vlasništvu fondova Atlas Mont i Trend.

Fondovi su kasnije podijelili imovinu i obaveze prema Hipo banci, a kako prethodni vlasnici Trenda nijesu vraćali dug, hotel je prešao u vlasništvo Atlas grupe.

Dok je trajalo zamešateljstvo oko prodaje hotela njemačkoj banci, garancija izdata Azerbejdžancima je produžena.

“Utvrđeno je da je nakon isteka roka važnosti bankarske garancije AB 1301/14 od 14. 1. 2014. Atlas banka po zahtjevu Duška Kneževića izdala Kaspia Property druge bankarske garancije i da je izdala predmetnu bankarsku garanciju od 20. 5. 2015. godine na iznos od 12,5 miliona eura sa rokom važenje do 1. 8. 2015. Tužilac je u garantnom roku 16. 7. 2015. dostavio tuženom zahtjev od 8. 7. 2015. za ispatu iznosa od 12,5 miliona po drugoj bankarskoj garanciji od 20. 5. 2015, a tuženi po istom nije postupio, iako je bio dužan u roku od pet dana od dobijanja zahtjeva”, navodi se u presudi.

Presudu u korist Kaspije donio je sudija Ašanin iz drugog puta. Prvi put je presudio u korist Kneževića, a pošto je Apelacioni sud oborio tu presudu, u ponovljenom sporu je ocijenio da su izdate garancije pravno valjane.

Pravosnažna presuda u korist Kaspie Property donesena je krajem prošle godine, pa je banka platila 15,2 miliona eura Kneževićevog duga. Izvršenje ove presude i istraga Specijalnog tužilaštva vezano za poslovanje e-komerca Atlas banke, čija je posljedica izuzimanje 63 miliona eura od strane Višeg suda, gurnuli su banku u privremene mjere.

Krivične prijave za e-banking podnijete su protiv 79 osoba i 95 kompanija, zbog sumnje da su od početka 2011. do novembra 2018. godine, kao članovi kriminalne organizacije, prali novac.

Tokom istrage utvrđeno je da su firme sa sumnjivim poslovanjem otvorile račune u Atlas banci i da su ovlašćene osobe preko tih računa korišćenjem sistema e-komerc prale novac i većinu sredstava prenosile svojim osnivačima nerezidentnim pravnim licima, na račune u Crnoj Gori, u zemlji porijekla i u of-šor destinacijama.

Osim ove, sprovođena je i šema po kojoj su odobravani krediti za koje su kolateral bili depoziti firmi “Mega Gulf, “Fiesta investments” i “Holdings limited.

Knežević se pod istragom Specijalnog tužilaštva našao zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe koja se bavila pranjem novca, utajom poreza i ucjenama. On je nedostupan crnogorskim vlastima, pa je Interpol Podgorica, po nalogu Višeg suda, poslao zahtjev Interpolu za raspisvanje međunarodne protjernice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *