EPCG uvodi tarifne modele za kupce

Menadžmet EPCG je, nakon detaljne analize tržišta električne energije, budućih aktivnosti i Plana investicija, uputio na razmatranje Odboru direktora nacrt Odluke o dodatnim uslovima za snabdijevanje električnom energijom, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

U EPCG ističu da odluka predstavlja novi vid obračuna utrošene električne energije, uz pravo kupca na odabir jednog od ponuđenih tarifnih modela snabdijevanja.

“Praksa je pokazala da se na taj način stimuliše energetska efikasnost i smanjuje budžetsko opterećenje kupaca. Domaćinstva, u zavisnosti od načina potrošnje, moći će da dobiju relevantne informacije i da upoređuju povoljnosti u zavisnosti od toga za koji se tarifni model opredijele. Uvođenjem tarifnih paketa, u skladu sa praksom država regiona i EU, EPCG će kupcima, uz racionalizaciju potrošnje, omogućiti znatne uštede na računu za električnu energiju”, pojašnjeno je u EPCG.

Podsjećamu, cijene električne energije u Crnoj Gori, za domaćinstva, zavise isključivo od slobodno formirane cijene snabdjevača, uz zakonski definisana ograničenja koja su direktno u vezi sa cijenom energije na referentnoj Mađarskoj berzi električne enegije (HUPX).

Cijena električne energije u Crnoj Gori trenutno je preko 60 odsto niža od tržišne cijene, a shodno definisanoj zakonskoj normi i ograničenju na promjene, nova cijena elektične energije može biti povećana maksimalo 6 odsto. EPCG svoje zakonsko pravo nije iskoristila početkom godine već će, uvođenjem tarifnog modela, pokušati da uspostavi balans između tržišnih cijena i socio-ekonomske situacije, čime će potrošačima omogućiti izbor u cilju racionalnijeg korišćenja električne energije”, napominju u EPCG.

Iz EPCG poručuju da će nastaviti da stimulišu preko 200 hiljada domaćinstava, članova Zatnog tima, sa popustima od 13 odsto za aktivnu energiju, a nastaviće se i subvencioniranje kupaca u skladu po kriterijumima Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Nakon odluke Odbora direktora, a u skladu sa Zakonom o energetici i Opštim uslovima za snabdijevanje električnom energijom, EPCG će u svojstvu snabdjevača krajnjih kupaca, utvrditi i na svom sajtu (www.epcg.com) do 15. februara objaviti tarifne modele sa definisanim cijenama električne energije koje će važiti od 1. marta 2019. godine.

Check Also

Jack Ma prodao dionice Alibabe vrijedne 8,2 milijardi dolara

Osnivač kineske kompanije Alibaba, Jack Ma na prodaji dionica inkasirao je milijarde dolara nakon što …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *