Dobra vijest za 37.000 radnika: Nedjelja neradni dan u trgovinama

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomije stavilo je u Vladinu proceduru Prijedlog  zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedjelja.

Kako saopštavaju, u sektoru trgovine, koji zapošljava 37 hiljada ljudi, nedjelja će se, kroz predloženo zakonsko rješenje, proglasiti neradnom a kroz podzakonske akte će se donijeti rješenja za izuzetke i ono što su osnovne životne potrebe gradjana.

“Uvođenjem neradne nedjelje poslodavci će moći znatno da povećaju produktivnost rada, da smanje troškove održavanja i redovne troškove usluga, tako da ovakvo zakonsko rješenje ne može uticati na smanjenje broja radnika, već se poslovi mogu ravnomjerno raspoređivati na radne dane, a zaposleni u trgovini imati neradnu nedjelju kao što imaju zaposleni u ostalim djelatnostim”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Kako dodaju, na ovaj način utiču pozitivno na opšte ekonomske aktivnosti, na kvalitet života pojedinca, porodice i društva.

“Ni u kom slučaju ovakvo zakonsko rješenje neće uticati na snabdjevenost potrošača, već isključivo na promjenu dosadašnjih navika u smislu da će nabavku obavljati ostali danima. Sigurni smo u to da je i u sektoru trgovine, osim jasnih pokazatelja o smanjenju troškova i povećanju produktivnosti, prisutna visoka svijest o prednostima i značaju društvenoodgovrnog poslovanja, kao i značaju porodice za svako društvo i da će i sami dati podršku ovakvom zakonskom rješenju”, poručuju iz resora Dragice Sekulić.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini uvode se i druge novine koje olakšavaju poslovanje trgovcima, a procedura izmjena i dopuna Zakona pokrenuta je na inicijativu poslodavaca i Privredne komore, koju su podržali sindikati i udruženja potrošača.

(CdM)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *