Naslovne strane dnevnih novina za 24. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dnevne novine

Od ponedjeljka isplata deponentima IBM-a

Garantovani depoziti do 50.000 eura deponenata Invest Banke Montenegro biće isplaćivani od ponedjeljka, 28. januara od deset časova u filijalama tri odabrane banke, obavijestio je direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković. “Fond je izvršio obračun garantovanih depozita i u obavezi je da isplati 22.579.114,10 eura za 2.729 deponenata – od kojih 2.344 fizičkih i 385 pravnih lica”, precizirao je on.

Poreskom policijom i budžetskom inspekcijom protiv sive ekonomije

Odlični rezultati u oblasti ekonomske politike, uz konsolidaciju javnih finansija i naplate prihoda, te smanjenje ukupnog poreskog duga za oko 140 miliona eura, glavni su zaključci jučerašnjeg redovnog sastanka predsjednika vlade Duška Markovića sa čelnicima Poreske uprave, uprave carina i uprave za inspekcijske poslove. Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša je saopštio da je prošle godine naplaćeno 117 miliona eura više nego 2017. Prema riječima direktora Uprave carina Vladana Jokovića, za 80 miliona eura je veća naplata u tom organu tokom 2018. u odnosu na godinu ranije, dok je direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta saopštio da su lani izvršili više od 57.000 inspekcijskih pregleda, te izdali skoro 15.000 prekršajnih naloga vrijednosti 5,1 milion eura.

Hipotekarna najbolja banka u Crnoj Gori

Hipotekarna banka je najbolja finansijska institucija u 2018. u Crnoj Gori, objavio je londonski magazin Finance Central Europe koji na godišnjem nivou redovno objavljuje liste za centralnu i jugoistočnu Evropu.

Dan

Kreditirali državu na štetu privrede

Od 2009. godine banke su povećale finansiranje države za 152 miliona, a stanovništva za 323 miliona, dok su smanjili finansiranje privrede za 342 miliona eura. Kada se povećava kreditiranje potrošnje, a smanjuje kreditiranje privrede, odnosno rasta i razvoja, ne može se očekivati povećanje životnog standarda,

Poreski dug smanjen za 140 miliona

Ukupan poreski dug smanjen je za oko 140 miliona eura, saopšteno je na redovnom sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i rukovodilaca Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za inspekcijske poslove. Konstatovani su odlični rezultati u oblasti ekonomske politike, konsolidacije javnih finansija te naplate prihoda.

Nastaviti reforme

Fokus daljih reformi, kada je u pitanju unapređenje poslovnog ambijenta, treba da bude u dijelu registracije preduzeća, dobijanja priključka za električnu energiju i izdavanja građevinskih dozvola, saopštilaje pomoćnica ministra finansija Bojana Bošković. Ona je, u intervjuu za CoRD magazin, kazala da prostor za brže reforme postoji u oblastima u kojima Crna Gora u kontinuitetu ostvaruje lošije pozicije.

Pobjeda

Platni promet veći 37 odsto

Ukupan platni promet u decembru iznosio je 1,66 milijardi i 37,2 odsto više u odnosu na novembar. Kako se navodi u dokumentu CBCG za 21 radni dan realizovano je 1,01 milion naloga. Navodi se takođe da je raspoloživost sistema bila 98,97 odsto jer je bilo 110 minuta zastoja.

Zaimović najbolji bankar

Londonski magazin “Finance Central Europe proglasio je Hipotekarnu banku za najbolju u prošloj godini u Crnoj Gori, a glavnog izvršnog direktora te banke Esada Zaimovića za najboljeg bankara.Magazin svake godine objavljuje listu najboljih banaka u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. Istraživanje magazina obuhvata listu top 100 banaka, prema kapitalu, profitu, imovini i povratu na imovinu i kapital, kao i rangiranje banaka u 13 država.

Turistička ponuda predstavljena u Ljubljani i Tirani

Nacionalna turistička organizacija predstavlja kongresnu ponudu Crne Gore na berzi MICE turizma Conventa, koja se održava u Ljubljani, a juče je ponuda za zimsku sezonu predstavljena u Tirani. Crna Gora raspolaže svim neophodnim segmentima za razvoj MICE turizma, koji podrazumijeva sastanke, podsticajna putovanja, konferencije i događaje navodi se u saopštenju NTO i podsjeća da je Conventa okupila 160 izlagača iz deset zemalja Jugoistočne Evrope i 200 pozvanih kupaca, organizatora kongresa, seminara, konferencija i drugih događaja sa značajnih evropskih emitivnih tržišta.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *