Kako su nekada izgledali aerodromi Podgorica, Tivat, Žabljak, Ivangrad…

Dodajte komentar
Aerodrom u Tivtu

Slavni dani crnogorskog aerotransporta počeli su 60-tih godina prošlog vijeka. U tom periodu Crna Gora je imala četiri aerodroma: u Podgorici, Tivtu, Beranama i na Žabljaku.

Aerodrom u Tivtu

Na FB stranici Ex Yu Aviation news pregršt fotografija priča priču o nekim davnim i lijepim vremenima iz vremena JAT-a, divnih stjuardesa i kvalitetnih aviona.

Aerodrom Tivat je 1957. godine svečano otvoren i predat na upotrebu. U periodu do 1968. godine, uglavnom se obavljao putnički saobraćaj avionima DC 3 i IL 14 sa Beogradom, Zagrebom i Skopljem.

Aerodrom u Titogradu, kao jedan od prvih sa betonskom pistom, otvoren je za vazdušni saobraćaj 1961. godine.  Posjedovao je vrlo funkcionalnu zgradu sa svim pratećim objektima, površine oko 4000 metara kvadratnih zajedno sa prilaznim spojnicama. Propusna moć zgrade bila je oko 1000 putnika dnevno.

Izgradnja aerodroma Žabljak na Jezerima počela je 1961. godine, a već dvije godine kasnije JAT je uveo redovnu liniju Beograd – Žabljak, kada je avion DC-3 slijetao na aerodrom u Jezerima.

Avion Lovćen 1996. godine

Prvi avion u Berane sletio je 29. aprila 1925. godine.

Ivangradski aerodrom otvoren je po planu za Dan opštine 21. jula 1962. godine nakon postavljanja radio fara na Grocu.

Tako su sa beranske piste letjeli u početku samo avioni za Beograd i to ponedjeljkom i petkom, a kasnije je na ovoj relaciji održavana redovna vazdušna linija šest puta nedjeljno, kao i linije za Zagreb i Ljubljanu, o čemu je CdM i ranije pisao.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *