Formira se poreska policija i budžetska inspekcija

Dodajte komentar

Premijer Duško Marković saopštio je juče na sastanku sa direktorima uprava da je poreski dug smanjen za 140 miliona eura i najavio jaču borbu protiv sive ekonomije.

Sastanku su, osim direktora Poreske, Uprave carina i Uprave za inspekcijske poslove, prisustvovali potpredsjednici Vlade Milutin Simović i Zoran Pažin, ministri finansija, ekonomije i turizma Darko Radunović, Dragica Sekulić i Pavle Radulović, kao i direktor Uprave policije Veselin Veljović i viši državni tužilac Miloš Šoškić.

U saopštenju nakon sastanka se navodi da će suzbijanje sive ekonomije podržati zakonodavnim intervencijama i jačanjem institucionalnih kapaciteta, kao što je formiranje poreske policije u Poreskoj upravi i budžetske inspekcije u okviru Ministarstva finansija.

Premijer je saopštio da mora postojati sveobuhvatna i kontinuirana aktivnost inspekcija, policije i tužilaštva kako bi se suzbila siva ekonomija.

“Borba protiv sive ekonomije je važna za nastavak dinamičnog ekonomskog rasta, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje životnog standarda. Fokus će biti na oblastima u kojima je najizraženije nezakonito djelovanje, a to su turizam, građevinarstvo i tržište rada”, kazao je Marković.

Poreska uprava lani je naplatila 117 miliona više nego 2017, a Uprava carina 80 miliona više, rekli su čelnici ovih uprava Miomir M. Mugoša i Vladan Joković.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta je kazao da su izvršili 57 hiljada inspekcijskih pregleda i izdali 15 hiljada prekršajnih naloga vrijednosti 5,1 milion.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *