“Universal Capital banka posluje u skladu sa svim zakonima države”

Dodajte komentar
Povodom pominjanja Universal Capital Banke (UCB) u javnosti proteklih dana i neistinitih informacija u vezi s njenim vlasništvom i poslovanjem, oglasio se saopštenjem izvršni direktor, Miloš Pavlović, koji navodi da UCB posluje apsolutno u skladu sa svim zakonima države Crne Gore.

“UCB posluje apsolutno u skladu sa svim zakonima države Crne Gore i pod supervizijom je Centralne banke Crne Gore koja obavlja njenu redovnu kontrolu. UCB vlasništvo je transparentno i provjerljivo i vlasnik 99% akcija je biznismen Petros Stathis. Banka u posljednjem periodu bilježi isključivo pozitivne rezultate, pa je njen ukupan rast u posljednje četiri godine 65%”,  kaže se u saopštenju Pavlovića.

Da banka posluje u skladu sa normama i da su svi njeni pokazatelji daleko iznad minimalnih propisanih granica govore i sljedeći podaci koje su dostavili javnosti na uvid:

– Sopstvena sredstva banke iznose 11,457 miliona eura, dok zakonski minimum iznosi 5 miliona eura.

– Koeficijent solventnosti je 20,93%, a zakonski minimum je 10%.

– Koeficijent likvidnosti banke iznosi 1,75% a regulatorni minimum je 0,9%.

– Učešće loših kredita na bankarskom tržištu Crne Gore je u prosjeku oko 7%, dok ih je kod UCB značajno manje od tržišnog prosjeka, odnosno svega 4,81%.

U saopštenju se dodaje da će nakon završene revizije za 2018. godinu, UCB u skladu sa zakonom objaviti i završne podatke poslovanja.

“Ovo su jedini tačni podaci koji su dostupni i provjereni od strane regulatora zaduženog za ove poslove. Nakon završene revizije za 2018. godinu UCB će, u skladu sa zakonom kao i svake godine, objaviti i završne podatke poslovanja kako bi isti bili dostupni javnosti. Takođe obavještavamo javnost da ćemo iskoristiti svoje pravo i ubuduće pokrenuti pravni postupak pred domaćim i međunarodnim sudovima, bez posebnog upozorenja, protiv svakog ko bude štetio imidžu i reputaciji Universal Capital banke, bilo iznošenjem netačnih informacija,  klevetanjem ili lažnim i malicioznim komentarima”, zaključuje se u saopštenju UCB banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *