Težak početak godine za najveću švajcarsku banku

Dodajte komentar

Najveća švajcarska banka UBS upozorila je u utorak na težak početak 2019. godine, nakon što je izvijestila o zaradi u četvrtom tromjesečju prošle godine ispod očekivanja analitičara zbog, kako je opisao izvršni direktor Sergio Ermotti, „istorijski teških” uslova.

Ta prva značajna evropska banka koja je izvijestila o poslovnim rezultatima, procjenjuje da bi aktivnost njezinih klijenata u prvom tromjesečju ove godine mogla biti pogođena „nedostatkom napretka u rješavanju geopolitičkih napetosti, rastućim protekcionizmom, trgovinskim sukobima te povećanom nestabilnošću”. Ti su faktori već poljuljali povjerenje i sentiment investitora u drugoj polovini prošle godine, ocjenjuju u toj banci.

U četvrtom kvartalu 2018. ta je banka ostvarila 862 miliona dolara dobiti prije oporezivanja. To je ispod očekivanja analitičara, koji su procjenjivali dobit od 985 miliona dolar. U jutarnjem trgovanju dionice te kompanije pale su za četiri posto.

Na nižu od očekivanja dobit ponajviše je uticao odljev novca iz ključnog UBS-ova odjela upravljanja imovinom bogatih pojedinaca.

Banka sa sjedištem u Cirihu, koja upravlja s 2.000 milijardi dolara vrijednog svjetskog bogatstva, zabilježila je 22-postotni pad operativne dobiti od tog dijela poslovanja, jer su se klijenti krajem prošle godine odlučili na smanjivanje rizika u svojim investicionim portfeljima, manje su i trgovali dionicama, a podebljali su svoje gotovinske pozicije. To odjeljenje jeu zadnjem tromjesečju lani imao neto odliv 7,9 milijardi dolara novog novca, što je važan pokazatelj za procjenu budućih bančinih zarada.

Inače, ukupna neto dobit UBS-a dostigla je prošle godine 4,9 milijardi dolara, nakon 969 miliona dolara u 2017. godini, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *