Radović: Guverner tražio da smještam ljudima; Žugić: Ona optužuje bez ijednog dokaza

Dodajte komentar
Radović

Bivša viceguvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović optužila je guvernera Radoja Žugića da je vršio pritisak na nju da obavlja protivzakonite radnje i u skladu sa njegovim ličnim željama. Žugić je kazao da optužbe Irene Radović nijesu potkrijepljene nijednim dokazom, kao i da su neosnovane.

U podgoričkom Osnovnom sudu danas je počelo suđenje po tužbi bivše viceguvernerke Irene Radović protv CBCG i guvernera Radoja Žugića. Žugić je 2018. pokrenuo inicijativu za smjenu Radovićeve sa funkcije viceguvernera, što je Skupština Crne Gore i uradila u julu prošle godine.

Nakon toga Radović je tužila CBCG kao i Žugića zbog kako ona tvrdi mobinga.

Radović tvrdi da je Žugić od nje tražio da smješta ljudima

Prema njenim riječima odmah nakon njenog izbora na mjesto viceguvernera nastupili su problemi u obavljanju njenog posla.

“Poseban slučaj je bio kada sam ja dala odobrenje a na osnovu zahtjeva za pristup informacijama od strane MANS-a da javnost ima uvid u moj personalni dosije. Tada je traženo da se da na uvid peraonalni dosije svih rukovodilaca ali sam samo ja dala zahtjev za razliku od guvernera i drugog viceguvernera. Tada sam obavila razgovor sa guvernerom koji mi je rekao da on smatra da ne treba da se da uvid javnosti u takve informacije”, kazala je Radović pred sudijom Osnovnog suda u Podgorici.

Ona je rekla da je tada Žugić ljutito razgovarao sa njom povišenim tonom, ali da je taj razgovor obavljen u četiri oka. Još jedan razgovor u četiri oka, kako tvrdi Radovićeva, bio jer je prilikom zahtjeva za dodatnu kontrolu domaće banke.

“Nakon toga drugi veliki problem je nastao u maju 2017. kada sam na osnovu plana započela kontrolu u jednoj domaćoj banci, u toku vršenja te kontrole, obavila sam usmeni razgovor sa guvernerom koji je tražio da se ponovo izvrši kontrola te banke. Na tome je insistirao preko drugog viceguvernera Nikolu Fabrisa. Taj razgovor je bio usmeni i guverner nije razgovarao grubo ali sam ja takvu vrstu nalog shvatila kao neprijatnost insistirajući da imam puno povjerenje u kontrolore koji su obavili svoj posao”, kazala a je ona.

Kako je, dalje istakla, novi problem je nastao kada je Žugić, prema njenom tvrdnjama od nje zahtijevao da “nađe nešto” izvršnom direktoru jedne strane banke.

“Imali smo kontrolu u jednoj stranoj banci u toku koje nijesu utvrđene nepravilnosti. Međutim, nakon prijava radnika utvrđeno je da se tamo rade određene prevare malih kredita. Tada je guverner preko” svojih saznanja” naredio da se uradi dodatna kontrola. Nakon svih revizija vidjela sam da su taj direktor i rukovodstvo te banke postupili po zakonu nakon otkrivanja prevara i sve prijavili policiji, tužilaštvu i svim nadležnim institucijama. Kada sam saopštila guverneru da nema osnova da se taj direktor skine sa posla, guverner mi je kazao – nađi mu nešto…”, ispričala je Radović.

Dodala je da je nakon toga zvala na razgovor tog direktora i pitala ga da joj objasni jer je još uvijek nova u poslu da li je uradio nešto protivzakonito na šta je on kazao da nije ali da je njegov jedini grijeh sto je pozvao na odgovornost sestrića guvernera.

Radović je pred sudijom u iskazu istakla da se mobing nastavljao, te da je od nje traženo da obavještava o otkazu određene zaposlene, te da su od nje skrivane informacije u koje je po zakonu morala da imala uvid.

Na pitanje sudije, Radović je odgovorila da su svi zahtjevi i razgovori obavljen i u četiri oka te da nema pisanih dokaza o tome jer je, kako ona ističe, guverner njoj rekao da mu ne šalje mejlove.

Žugić: Optužbe neosnovane

Iznoseći primjedbe na na optužbe Irene Radović guverner je rekao da nijesu potkrijepljene nijednim dokazom, kao i da su neosnovane.

“Želim da osporim brojne komentare koje smo čuli ovdje. Za svako moje osporavanje postoje ili materijalni dokazi ili svjedoci. Papir je ono što je činjenica ili pravo stanje”, rekao je Žugić.

Suđenje će biti nastavljeno sjutra kada će Žugić dati svoj iskaz.

CBCG je prethodno tražila da suđenje bude zatvoreno za javnost zbog procjene da bi moglo nanijeti štetu bankarskom sistemu u cjelini, no jutros je taj zahtjev povučen.

Spor je izazavao znatiželju u diplomtskim krugovima, pa jutrošnjem ročištu prisustvuje ambasador Slovenije i predstavnici ambasada SAD i Velike Britanije.

CBCG je prethodno tražila da suđenje bude zatvoreno za javnost zbog procjene da bi moglo nanijeti štetu bankarskom sistemu u cjelini, no jutros je taj zahtjev povučen.

Spor je izazavao znatiželju u diplomtskim krugovima, pa su današnjem suđenju prisustvovali ambasador Slovenije i predstavnici ambasada SAD-a i Velike Britanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *