MMF smanjio predviđeni svjetski rast za ovu godinu

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond smanjio je predviđeni svjetski rast za ovu godinu, navodeći trgovinske tenzije i povećanje referentnih kamata u SAD.

MMF je saopštio da očekuje rast u svijetu ove godine od 3,5 odsto, dok je 3,7 odsto bio prošle godine, koliko je MMF predviđao u oktobru i za ovu godinu.

Predstavljajući prognozu na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, MMF je naveo da je predviđanje rasta SAD za ovu godinu ostalo na 2,5 odsto, ali je smanjio projekciju rasta u eurozoni s 1,8 odsto na 1,6 odsto. Rast u privredama u ubrzanom razvoju MMF je usporio na 4,5 odsto s 4,6 odsto prošle godine. Svjetska organizacija očekuje da kineska privreda ove godine ima rast od 6,2 odsto, što je pad u odnosu na 6,6 odsto 2018. i najsporije od 1990.

Svjetska banka i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj takođe su smanjile svoje projekcije svjetskog rasta.

Rast trgovinskih tenzija predstavlja veliku opasnost za svjetsku ekonomiju. Pod predsjednikom Donaldom Trampom SAD su uvele takse na čelik, aluminijum i stotine kineskih proizvoda što je izazvalo uzvratnu meru Kine i drugih trgovinskih partnera SAD.

“Veća neizvjesnost u trgovini će dalje smanjiti investicije i omesti globalni lanac snabdijevanja”, rekla je glavna ekonomistkinja MMF-a Gita Gopinat.

Povećanje referentnih kamatnih stopa u SAD i drugim zemljama takođe je naškodilo zemljama u razvoju i kompanijama koje su se zadužiile u vrijeme rekordno niskih kamata posle Velike recesije 2007-09. godine.

Kako se dug prenosi, oni koji su pozajmljivali sada moraju da ga refinansiraju po višim kamatama. Jačanje dolara takođe otežava kompanijama s trižišta u razvoju čije su pozajmice u dolarima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *