Dolar nadomak rekorda u tri nedjelje

Kurs dolara zadržao se u utorak na međunarodnim tržištima blizu najviših nivoa u tri nedjelje prema korpi valuta, jer su investitori tražili utočište za kapital nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio procjene za svjetsku ekonomiju u ovoj i idućoj godini.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je bio u blagom plusu, na 96,38 bodova. Drži se tako nadomak 96,472 boda, najvišg nivoa od 4. januara, koje je nakratko dostigao u ponedjeljak nakon što je MMF snizio procjene za svjetsku ekonomiju.

Tečaj eura jutros se zadržao nedaleko najnižih nivoa u tri nedjelje od 1,1361 dolara, što znači da je u protekle dvije nedjelje cijena oslabila oko dva posto prema dolaru.

Dolar je ojačao 0,3 posto prema kineskom juanu, na 6,8157 juana za dolar. U sedam trgovinskih dana ojačao je oko jedan posto prema juanu na stranim tržištima.

Japanski jen, takođe utočište za kapital u neizvjesnim vremenima na političkom i ekonomskom planu, jutros je prema dolaru blago ojačao, na 109,64 jena za dolar. Na sjednici japanske centralne banke od 22. do 23. siječnja ne očekuju se promjene u popustljivoj monetarnoj politici, a nepromijenjena bi prema očekivanjima analitičara trebala ostati i u ovoj godini.

Check Also

Analiza poslovanja kompanija koje čine sastav indeksa MNSE10 na kraju III kvartala 2019. godine

Montenegroberza AD Podgorica je na osnovu devetomjesečnih finansijskih iskaza emitenata za 2019. godinu, odradila analizu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *