Dolar nadomak rekorda u tri nedjelje

Dodajte komentar

Kurs dolara zadržao se u utorak na međunarodnim tržištima blizu najviših nivoa u tri nedjelje prema korpi valuta, jer su investitori tražili utočište za kapital nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio procjene za svjetsku ekonomiju u ovoj i idućoj godini.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je bio u blagom plusu, na 96,38 bodova. Drži se tako nadomak 96,472 boda, najvišg nivoa od 4. januara, koje je nakratko dostigao u ponedjeljak nakon što je MMF snizio procjene za svjetsku ekonomiju.

Tečaj eura jutros se zadržao nedaleko najnižih nivoa u tri nedjelje od 1,1361 dolara, što znači da je u protekle dvije nedjelje cijena oslabila oko dva posto prema dolaru.

Dolar je ojačao 0,3 posto prema kineskom juanu, na 6,8157 juana za dolar. U sedam trgovinskih dana ojačao je oko jedan posto prema juanu na stranim tržištima.

Japanski jen, takođe utočište za kapital u neizvjesnim vremenima na političkom i ekonomskom planu, jutros je prema dolaru blago ojačao, na 109,64 jena za dolar. Na sjednici japanske centralne banke od 22. do 23. siječnja ne očekuju se promjene u popustljivoj monetarnoj politici, a nepromijenjena bi prema očekivanjima analitičara trebala ostati i u ovoj godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *