Cijene nafte nastavljaju da rastu

Dodajte komentar

Cijene nafte u ponedjeljak su na najvišem nivou u ovoj godini, podržane podatkom da je rafinerijska prerada u Kini, drugom najvećem svjetskom potrošaču nafte, u prošloj godini porasla na rekordni nivo uprkos usporavanju te ekonomije.

Na londonskom tržištu cijena barela ostala je gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja, na 62,75 USD, nakon što je u jutarnjoj trgovini u ponedjeljak dostigla najviši nivo u ovoj godini od 63 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene nafte na tom nivou podržavaju podaci kineskog Nacionalnog statističkog ureda o tome da se prerada nafte u rafinerijama u prošloj godini povećala na rekordnih 603,57 miliona tona ili na 12,1 milion barela dnevno, što je 6,8 odsto više u odnosu na godinu ranije.

Potražnja za naftom raste uprkos usporavanju kineskog ekonomskog rasta sa 6,8 odsto u 2017. na 6,6 odsto prošle godine, što je najsporija stopa rasta u posljednjih 28 godina. Iako je usporavanje bilo u skladu s očekivanjima i ne tako naglo kako su neki analitičari očekivali, hlađenje druge po veličini svjetske ekonomije zatamnjuje izglede globalnog rasta.

Analitičari ističu da će rezovi proizvodnje, koju sprovode članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) vjerovatno i dalje podržavati cijene sirove nafte, pa bi cijena barela u Londonu mogla ostati iznad 60 USD po barelu.

Savjetodavna kuća Wood Mackenzie objavila je da očekuje prosječnu cijenu barela na londonskom tržištu u ovoj godini od 66 USD i dodala da će, uprkos smanjenju ponude predvođene OPEC-om, ponuda biti dostatna do kraja ove godine.

Međutim, neki analitičari se s time ne slažu. Iz Bernstein Energy tako su objavili da će zbog smanjenja ponude OPEC-a tržište u većem dijelu ove godine biti u manjku, a cijene barela nafte bi prije kraja godine mogle porasti na 70 USD za barel.

U zasebnom izvještaju, OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 60,9 USD, što znači da je porasla 1,27 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *