Cijene nafte nastavljaju da rastu

Cijene nafte u ponedjeljak su na najvišem nivou u ovoj godini, podržane podatkom da je rafinerijska prerada u Kini, drugom najvećem svjetskom potrošaču nafte, u prošloj godini porasla na rekordni nivo uprkos usporavanju te ekonomije.

Na londonskom tržištu cijena barela ostala je gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja, na 62,75 USD, nakon što je u jutarnjoj trgovini u ponedjeljak dostigla najviši nivo u ovoj godini od 63 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene nafte na tom nivou podržavaju podaci kineskog Nacionalnog statističkog ureda o tome da se prerada nafte u rafinerijama u prošloj godini povećala na rekordnih 603,57 miliona tona ili na 12,1 milion barela dnevno, što je 6,8 odsto više u odnosu na godinu ranije.

Potražnja za naftom raste uprkos usporavanju kineskog ekonomskog rasta sa 6,8 odsto u 2017. na 6,6 odsto prošle godine, što je najsporija stopa rasta u posljednjih 28 godina. Iako je usporavanje bilo u skladu s očekivanjima i ne tako naglo kako su neki analitičari očekivali, hlađenje druge po veličini svjetske ekonomije zatamnjuje izglede globalnog rasta.

Analitičari ističu da će rezovi proizvodnje, koju sprovode članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) vjerovatno i dalje podržavati cijene sirove nafte, pa bi cijena barela u Londonu mogla ostati iznad 60 USD po barelu.

Savjetodavna kuća Wood Mackenzie objavila je da očekuje prosječnu cijenu barela na londonskom tržištu u ovoj godini od 66 USD i dodala da će, uprkos smanjenju ponude predvođene OPEC-om, ponuda biti dostatna do kraja ove godine.

Međutim, neki analitičari se s time ne slažu. Iz Bernstein Energy tako su objavili da će zbog smanjenja ponude OPEC-a tržište u većem dijelu ove godine biti u manjku, a cijene barela nafte bi prije kraja godine mogle porasti na 70 USD za barel.

U zasebnom izvještaju, OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 60,9 USD, što znači da je porasla 1,27 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Check Also

Jack Ma prodao dionice Alibabe vrijedne 8,2 milijardi dolara

Osnivač kineske kompanije Alibaba, Jack Ma na prodaji dionica inkasirao je milijarde dolara nakon što …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *