Sve oči uprte u Kinu, čekaju se rezultati o privrednom rastu

Dodajte komentar

Oči svetskih finansijera i tokom vikenda bile su uprte u Kinu. Vlasti u Pekingu bi, naime, u ponedeljak trebalo da objave podatke o privrednom rastu u 2018. godini, za koje ekonomisti očekuju da su najslabiji u 28 godina.

Prema prognozama analitičara koje je anketirao Rojters, kineska ekonomija u posljednjem tromesečju prošle godine ostvarila je rast od 6,4 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Ostvare li se te prognoze, biće to sporiji rast na godišnjem nivou nego u drugom kvartalu, kada je rast kineskoga bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosio 6,5 odsto, navodi Jutarnji.

Iako je i dalje riječ o impresivnim stopama privrednog rasta, ekonomska aktivnost u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta znatno je slabija nego ranijih godina. Sliku dodatno ‘kvare’ očekivanja analitičara o rastu BDP-a na kvartalnom nivou. Naime, prema njihovim prognozama, kineska ekonomija u posljednjem tromjesječju 2018. godine ostvarilo rast od samo 1,6 odsto u odnosu na treće tromjesječje.

Pokažu li se prognoze analitičara tačnima, konačni bi rezultat za Kinu u prošloj godini mogao biti zabrinjavajuće slab.

Zbog svega toga, deo analitičara očekuje da će vlasti u Pekingu nastaviti s mjerama podsticanja privrede. Ovih je dana, na primjer, Narodna banka Kine u novčani krvotok druge po veličini ekonomije svijeta ‘upumpala’ dosad rekordnih 570 milijardi juana (oko 83 milijarde američkih dolara), pa ekonomisti vjeruju da će centralna banka nastaviti s takvim mjerama. Pri tom vjeruju da bi kineska centralna vlast putem smanjenja poreskih i drugih davanja privredi mogla rasteretiti za čak dva biliona juana (više od 295 milijardi USD), te da bi regionalne i lokalne vlasti u Kini mogle, pišu strani mediji, dobiti zeleno svijetlo vlasti u Pekingu za emisiju obveznica u istom iznosu, novcem od kojih bi finansirale ključne projekte.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *