Počinje Svjetski ekonomski forum

Dodajte komentar

Od 22. do 25. januara održava se Svjetski ekonomski forum u Davosu – mjesto na kojem se okupljaju svjetski lideri, na kojem se govori o strategijama budućnosti i pokušavaju pronaći odgovori na aktualne probleme.

Ovogodišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu biće usredsređen na dugoročne globalne probleme poput klimatskih promjena, najavili su organizatori uoči skupa na kojem neće biti ključnih sjvetskih lidera uključenih u trenutne krize.

Lideri SAD-a, Francuske, Rusije i Kine neće biti među 3.200 učesnika koji će raspravljati o pitanjima kao što su napetosti između Vašingtona i Pekinga, te onih s Moskvom i zapadnim vojnim saveznicima.

Američki predsjednik Donald Tramp otkazao je dolazak u Davos zbog blokade vlade, dok njegov francuski kolega Emanuel Makron ima posla s protestima “žutih prsluka”.

Međutim, samit poslovnih lidera i političara u švajcarskim Alpima okupiće predstavnike više od 100 zemalja, među kojima nejmačku kancelarku Angelu Merkel, japanskog premijera Šinza Abea, predsjednika Izraela Benjamina Netanjahua i avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija.

“Ako pogledate naokolo, vidjećete da su svi zaokupljeni upravljanjem krizama. U Davosu želimo dugoročan pogled na to”, rekao je osnivač WEF Klaus Švab novinarima u sedištu organizacije nedaleko od Ženeve.

Davos bi trebao da bude mjesto gdje se lideri bave širim pitanjima, poput budućih učinaka sadašnje digitalne revolucije koji su sažeti u temu sadržaj ovogodišnjeg sastanka: “Globalizacija 4.0: Oblikovanje globalne svetske arhitekture u doba četvrte industrijske revolucije”, naglasio je Švab.

(N1)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *