Naslovne strane dnevnih novina za 21. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dnevne novine

Voli će hipermarket graditi iduće godine

Kompanija Voli trejd, vlasnika Dragana Bokana, ove godine će početi planiranje i projektovanje najsavremenijeg hipermarketa u ovom dijelu Evrope, dok će izgradnju, na nedavno kupljenim parcelama podgoričke fabrike “Radoje Dakić”, realizovati iduće godine, kazali su Dnevnim novinama u toj kompaniji. O visini investicije i broju zaposlenih, kako smatraju, još je rano govoriti.

Insistiramo da se provjeri da li je bilo protivzakonitog djelovanja

Centralna banka (CBCG) ne samo da podržava, već insistira na reakciji nadležnih u smislu pokretanja postupaka za utvrđivanje eventualne odgovornosti zaposlenih u toj monetarnoj insistuciji, ukoliko su utvrdi da su djelovali protivzakonito, saopštili su njeni predstavnici. CBCG se, kako su kazali u toj instituciji, u svom poslovanju vodi načelom nulte tolerancije na korupciju. Stoga ćemo, zbog indicija o koruptivnim aktivnostima bivšeg viceguvernera Velibora Miloševića, razmotriti njegov status trenutnog člana i predsjednika Odbora direktora Univerzal banke, s obzirom na prethodno izdato odobrenje toj banci za njegov izbor”, poručili su u CBCG.

Kandidovanje akta i ugovora o koncesiji za aerodrome u četvrtak

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković saopštio je da će na sjednici Vlade u četvrtak kandidovati koncesioni akt i ugovor o koncesiji o dva aerodroma. On smatra da su se stekli uslovi da Vlada krene sa prvim pozivom za prekvalifikaciju zainteresovanih koncesionara. “Nećemo ići ponovo na komisiju nego ćemo direktno na Vladu kandidovati koncesioni akt i ugovor o koncesiji, tako da smatram da su se stekli uslovi da Vlada donese odluku oko usvajanja Koncesionog akta i Nacrta ugovora o koncesiji i da krenemo sa prvim pozivom za prekvalifikaciju zainteresovanih koncesionara,” istakao je Nurković u izjavi Radiju Crne Gore.

Dan

Bankarski sistem spasavaju tajnim suđenjem

U advokatskom timu CBCG i Žugića je advokat Tatjana Vujanović Vuksanović, kćerka bivšeg predsjednika države Filipa Vujanovića. Ona je ranije od suda tražila da se suđenje za mobing zatvori za javnost. U obrazloženju njenog zahtjeva piše da će uključenje javnosti biti rizično za kvalitet života građana i bankarski sistem u Crnoj Gori Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić trebalo bi sjutra da svjedoči u Osnovnom sudu u Podgorici u predmetu u kojem je tužen za mobing i diskriminaciju. Žugića je tužila za mobing bivša viceguvernerka Irena Radović.

Miloševiću oduzimaju dozvolu za rad?

Centralna banka (CBCG) ,pozvala je juče tužilaštvo da ispita navode vezane za Velibora Miloševića, bivšeg viceguvernera, koji je navodno reketirao biznismena i vlasnika Atlas banke Duška Kneževića. Iz te vrhovne monetarne institucije saopštili su da će da preispitaju svoju odluku, kojom su ranije dali dozvolu za imenovanje Miloševića na mjesto predsjednika Odbora direktora Univerzal kapital
banke (UCB), u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa. Prije nekoliko dana u javnosti se pojavio audio snimak na kojem se čuje kako Milošević 2015. godine pokušava da iznudi novac od Kneževića, kako bi kontrolori CBCG, koji su provjeravali zakonitost poslovanja Atlas banke, napisali pozitivan izvještaj o kontroli.

Ekonomsko državljanstvo dobro za turizam

Generalni direktor Porto Montenegra Dejvid Margason rekao je da će program ekonomskog državljanstva osigurati dolazak investitora u Crnu Goru i unaprijediti turističku privredu. Margasonje zaTVCG kazaoda je program ekonomskog državljanstva pomogao mnogim zemljama u stvaranju pozitivnih turističkih trendova. – Veoma nas je obradovalo uvođenje programa ekonomskog državljanstva. To će sigurno unaprijediti turističku industriju. Za moćne poslovne ljude ta odluka je znak da je Crna Gora odšvoran član svjetske zajednice koji uživa povjerenje vlada drugih država, jer omogućava slobodno kretanje – poručio je Margason.

Pobjeda

Neophodno što prije smanjiti troškove rada

Unija poslodavaca smatra daje neophodno što prije smanjiti troškove rada, kako bi se otvorila nova radna mjesta i stvorile nove firme. Ističu da im je drago što ih u tome podržavaju i sindikati. Kako je Pobjedi kazala predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović, oni duže ukazuju na neophodnost smanjenja opterećenja na rad, koja su najveća u regionu, jer ovakvo stanje ne doprinosi povećanju održivosti poslovanja, otvaranju novih radnih mjesta, formalizaciji rada i stvaranju novih poslovnih subjekata.

Predviđen zakup za ukupno 1.100 lokacija uključujući i kupališta

Plan privremenih lokacija u zoni morskog dobra usvojenje krajem prošle godine i važiće pet godina, a u svim opštinama došlo je do redukcije onih sadržaja koji nijesu primjereni. Direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić, kako prenosi Antena M, kaže da plan podrazumijeva 120 lokacija manje u odnosu na onaj koji je važio do kraja 2018. -One lokacije koje po sadržaju i kvalitetu usluga nijesu predviđene planom, biće uklonjene navodi Jelušić.

Vlada u četvrtak o koncesionom aktu za aerodrome

Ministar saobraćaja Osman Nurković saopštio je da će na prvoj narednoj sjednici Vlade, dakle u četvrtak, kandidovati koncesioni akt i ugovor o koncesiji dva aerodroma, ističući da smatra da su se stekli uslovi da Vlada krene sa prvim pozivom za prekvalifikaciju zainteresovanih koncesionara. Nurković je za Radio Crne Gore istakao da će u narednih nekoliko dana razmotriti primjedbe Komisije za ekonomsku politiku, te da će kandidovati koncesioni akt i na sjednici Vlade, već u četvrtak.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *