Najbogatijih 26 osoba u svijetu posjeduje koliko i polovina najsiromašnijih

Dodajte komentar

Međunarodna neprofitna organizacija Oxfam objavila je u ponedjeljak da 26 najbogatijih ljudi u svijetu posjeduje bogatstvo jednako onom koje ima polovina najsiromašnijih, dok su u 2017. godine takvo bogatstvo posjedovale 43 osobe.

Najnovije istraživanje, koje prenose svjetske agencije, pokazalo je da je bogatstvo milijardera dnevno raslo za 2,5 milijarde dolara u 2018. godini, povećavši se u godinu dana za 12 posto. Istovremeno, bogatstvo polovine najsiromašnijih u svijetu smanjeno je za 11 posto.

Izvještaj je objavljeno pod nazivom „Javno dobro ili privatno bogatstvo” i to u vrijeme održavanja Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švajcarskoj.

Povećanjem oporezivanja imovine jedan posto najbogatijih u svijetu i to samo za pola posto, prikupilo bi se više nego dovoljno novca za obrazovanje 262 miliona djece i pružanje zdravstvene skrbi koja bi spasila 3,3 miliona života u svijetu

Oxfam je pozvao vlade da povećaju poreze za korporacije i imovinu najbogatijih u svijetu kako bi zaustavile rastući jaz po pitanju bogatstva. Vlade potiču nejednakost nedovoljnim finansiranjem javnih usluga, dok za to vrijeme „premalo oporezuju” korporacije i bogate te ne uspijevaju da zaustave utaju poreza, stoji u izvještaju.

I dok svaka dva dana nastaje jedan novi milijarder, Oxfam je ustvrdio da su stope poreza koje se primjenjuju na dohodak i imovinu bogatih pojedinaca pale na najniži nivo u posljednjih nekoliko decenija.

Prema izvještaju, povećanjem oporezivanja imovine jedan posto najbogatijih u svijetu i to samo za pola posto, prikupilo bi se više nego dovoljno novca za obrazovanje 262 miliona djece i pružanje zdravstvene skrbi koja bi spasila 3,3 miliona života u svijetu.

Međutim, takvi porezi su smanjivani, pa čak i ukinuti u bogatim zemljama dok ga zemlje u razvoju gotovo i ne primjenjuju, konstatuje se u Oxfamovom izvještaju.

Stope oporezivanja korporacija u bogatim zemljama spustile su se sa 62 posto 1970. godine, na 38 posto 2013. godine, dok je prosječna stopa oporezivanja u siromašnim zemljama trenutno 28 posto.

Takođe je zabilježeno da u nekim zemljama, poput Brazila, najsiromašnijih 10 posto plaća više poreza na dohodak od najbogatijih 10 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *