Odobreno 2,99 milijardi kredita

Banke su u prvih 11 mjeseci prošle godine odobrile kredite od ukupno 2,99 milijardi eura, što je rast od 0,1 odsto na mjesečnom nivou.

Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na novembar 2017. godine odobreno je 9,9 odsto više kredita.

– Odnos između kredita i depozita na kraju novembra je bio viši nego u istom periodu 2017. godine i iznosio je 0,87, navodi se u novom Biltenu CBCG.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 76 odsto.

– Ukupni depoziti su na kraju novembra u odnosu na oktobar smanjeni 0,2 odsto i iznosili su 3,45 milijardi eura, dok su na godišnjem nivou porasli 8,3 odsto. Oročeni depoziti činili su 34 odsto ukupnih, a oni po viđenju 64 odsto. Preostalih dva odsto odnosilo se na sredstva na ezsgo\u računu. U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od tri mjeseca do jedne godine, 48 odsto. Depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 38,9 odsto, piše u izvještaju.

Dodaju da su ukupni depoziti stanovništva na kraju novembra iznosili 1,32 milijarde eura, što je 0,6 odsto više u odnosu na oktobar, dok su u poređenju sa istim mjesecom 2017. godine porasli 8,8 odsto. U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 45,6 odsto, a oni po viđenju 54,4 odsto.

Check Also

Francuska “La Banque Postale” pokrenula novu vrstu mobilnog bankarstva

Francuska “Poštanska banka” je aktivirala svoju mobilnu online bankarsku uslugu. Da bi se razlikovala od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *