Odobreno 2,99 milijardi kredita

Dodajte komentar

Banke su u prvih 11 mjeseci prošle godine odobrile kredite od ukupno 2,99 milijardi eura, što je rast od 0,1 odsto na mjesečnom nivou.

Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na novembar 2017. godine odobreno je 9,9 odsto više kredita.

– Odnos između kredita i depozita na kraju novembra je bio viši nego u istom periodu 2017. godine i iznosio je 0,87, navodi se u novom Biltenu CBCG.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 76 odsto.

– Ukupni depoziti su na kraju novembra u odnosu na oktobar smanjeni 0,2 odsto i iznosili su 3,45 milijardi eura, dok su na godišnjem nivou porasli 8,3 odsto. Oročeni depoziti činili su 34 odsto ukupnih, a oni po viđenju 64 odsto. Preostalih dva odsto odnosilo se na sredstva na ezsgo\u računu. U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od tri mjeseca do jedne godine, 48 odsto. Depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 38,9 odsto, piše u izvještaju.

Dodaju da su ukupni depoziti stanovništva na kraju novembra iznosili 1,32 milijarde eura, što je 0,6 odsto više u odnosu na oktobar, dok su u poređenju sa istim mjesecom 2017. godine porasli 8,8 odsto. U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 45,6 odsto, a oni po viđenju 54,4 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *