Kompanije koje je Pejović kupio od države donose veliki profit

Nikšićki biznismen Veselin Pejović, koji je od države kupio kroz stečaj Kombinat aluminijuma i Rudnike boksita, preko svoje četiri firme gazduje imovinom vrijednom oko 125 miliona eura.

Pejović je za 31 milion eura kupio imovinu KAP-a i Boksita, doduše novac za Boksite još nije ni isplatio, a samo vrijednost te dvije kompanije se procjenjuje na 44 miliona eura. Tačnije, stalna imovina Uniprom metala koji gazduju Boksitima je 19,9 miliona, a Uniprom KAP-a čije je sjedište u Dajbabama 24 miliona. Pejovićeva firma Uniprom hoteli u metropoli turizma gazduje hotelom Budva. Stalna imovina tog preduzeća je procijenjna na 21,34 miliona eura. Najveća vrijednost stalne imovine je u firmi Uniprom i iznosi 30,2 miliona eura.

Četiri najveće Pejovićeve firme, kako pokazuju finansijski izvještaji za 2017. godinu, u toj godini su prihodovale čak 131 milion eura. Tačnije, prihod se ne odnosi na Uniprom KAP, na koji je upisana imovina nekad državnog Kombinata aluminijuma, dok se poslovne transakcije vode preko Uniproma. Tako je u 2017. godini prihod Uniproma iznosio čak 95,6 miliona eura. Prihod Boksita je bio 32,8 miliona, a Uniprom hotela 2,6 miliona. Pejović je i vlasnik hotela Zija u Podgorici.

Uniprom je Boksite kupio za 5,4 miliona eura, od čega je dosad uplatio jednu ratu od 1,4 miliona, a ostatak će kada se raščiste imovinsko-pravni odnosi na imovini nekad državnog preduzeća. Pejović je od preuzimanja Boksita već zaradio i više nego što će platiti za imovinu te kompanije. Samo u 2017. čist profit Uniprom metala je bio 7,42 miliona, dok akumulirana dobit tog preduzeća iznosi 11,6 miliona. Pejović je do enormne zarade najviše došao zahvaljujući prodaji najkvalitetnije rude sa kopa Zagrad, o čemu je “Dan” ranije pisao.

U 2017. godini, čista dobit ova četiri preduzeća je iznosila 8,78 miliona eura.

Boksiti su imali dobit od 7,4 miliona, Uniprom hoteli 1,98, a Uniprom 150 hiljada eura. Minus je zabilježen u Uniprom KAP-u od 770 hiljada eura. Akumulirana dobit na računima ove četiri firme, tačnije tri, bez Uniprom KAP-a, je 10,5 miliona.

Pejović je vlasnik još nekoliko kompanija koje je osnovao prije godinu ili dvije, pa još nema adekvatne bilanse za te kompanije. U pitanju su firme Uniprom enerdži, Uniprom kargo lodžistik, kao i Crna Gora ervejs.

Pejović je u žižu javnosti dospio krajem 2013. godine kada se pojavio kao potencijalni kupac imovine Kombinata aluminijuma. Početkom 2014. godine je ponudio 28 miliona za imovinu KAP-a, ali je ponudu uslovio brojnim zahtjevima. Novac nije odmah isplatio, već u ratama, a kupoprodajna cijena mu je umanjena za 2,3 miliona eura, jer mu je stečajna uprava prodala zemlju čiji KAP nije bio vlasnik.

KAP i Boksiti su jedne od najvećih kompanija u državi. Vlada je prije 13-14 godina oba preduzeća privatizovala, odnosno prodala firmama ruskog tajkuna Olega Deripaske. U obje kompanije je bilo previše radnika, a Vlada nije našla zajednički jezik sa Rusima, pa je na kraju morala da uvede stečaj.

Izvor: Dan

Check Also

ICT Cortex analizirao rezultate poslovanja 30 najuspješnijih IT kompanija u Crnoj Gori

ICT Cortex – klaster za informacione tehnologije, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj Crne Gore, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *