Turci nijesu uložili niti cent od predviđenih 4,5 miliona eura, a umjesto 150 zaposlili 12 radnika

Dodajte komentar
Rožaje

Stvorili su se uslovi za raskid ugovora sa turskom firmom „Montenegro vud sandžakli mobilia“ koja je kupila i zakupila djelove nekadašnjeg „Gornjeg Ibra“ – smatra Branko Vujović.

On je 2015. godine bio na čelu Savjeta za privatizaciju koji je u ime Vlade zaključio ugovor sa tom firmom. – Ugovorom o prodaji lamelirnice i zakupu prostora nekadašnjeg pogona za proizvodnju panel ploče, turska firma „Montenegro vud sandžakli mobilia“ se obavezala da uloži određeni iznos sredstava u modernizaciju proizvodnje i da zaposli značajan dio radnika. Budući da to nije uradila u periodu na koji se obavezala, stvoreni su uslovi za raskid ugovora – rekao je Vujović Pobjedi. Da bi sve bilo u zakonskim okvirima, ističe on, neophodno je angažovanje nezavisnog revizora koji bi utvrdio činjenično stanje na ,,terenu“ i predložio mjere u skladu sa ugovorom.

UGOVOR

Firma „Montenegro vud sandžakli mobilia“ je potpisala ugovor o zakupu pogona za proizvodnju panel ploče i postala vlasnik objekta lamelirnice, dijela imovine rožajskog drvoprerađivača. Ugovorom za pogon panela, koji važi sedam godina, bilo je predviđeno da zakupac obnovi proizvodnju bukovog i jelovog furnira.

Kompletna proizvodnja trebalo je da ide u izvoz. Iako je postojalo obećanje da će se i u tom pogonu otvoriti veći broj radnih mjesta, ukupno je zaposleno 12 radnika. Kompletan furnirkoji je proizveden izvozili su u matičnu firmu u Turskoj. Situacija sa lamelirnicom, u kojoj je trebalo da se prizvode stilice, još je gora.

Prema ugovoru bilo je predviđeno da turska kompanija investira u modernizaciju pogona, tehnologiju i novu opremu više od 4.500.000 eura i da u naredne tri godine (do 2018) zaposli 159 radnika, od čega u prvoj godini 49. Međutim, nije poštovana nijedna stavka iz ugovora. Fabrika nije puštena u rad, u objekat i novu tehnologiju nije investiran obećani iznos, nije zaposlen niti jedan radnik. Proizvodnja u pogonu panela stopirana je krajem prošle godine, a deset radnika koliko je zaposleno poslato je na prinudni odmor do daljnjeg, bez objašnjenja. U firmi su angažovani samo stražari. Menadžment kompanije nije se oglašavao tim povodom.

Protekle tri godine u nekoliko navrata proizvodnja je obustavljana zbog nedostatka bukovih trupaca. Međutim, sirovine sada ima dovoljno, skladištena je u dvorištu objekta fabrike.

OPŠTINA

Predsjednik opštine Rožaje Ejup Nurković kaže da su izostali očekivani efekti ugovora sa kompanijom „Montenegro vud sandžakli mobilia“.

– Izostala su očekivanja koja smo imali prilikom potpisivanja ugovora o prodaji i zakupu dijela imovine nekadašnjeg Gornjeg Ibra, u smislu najavljene valorizacije tog prostora, odnosno obnavljanja proizvodnje i otvaranja značajnog broja radnih mjesta. Smatram da je interes opštine da se taj prostor što hitnije valorizuje radi bržeg razvoja ove sredine i otvaranja novih radnih mjesta, te podržavam sve inicijative i poteze u koji se kreću u tom smjeru u skladu sa zakonom – rekao je Nurković. Od menadžmenta firme, direktora Envera Nuhovića, nijesmo mogli dobiti odgovor jer nije odgovarao na pozive i poruke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *