Od sive zone mogli platiti autoput

Dodajte komentar

U sivoj zoni se prometuje 300 do 350 miliona eura, od čega nijedan cent ne ode u budžet, ocijenio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović i dodao da se tim novcem od 2007. godine mogao platiti autoput.

“Prošla godina je pokazala i da smo zatočeni u sivoj zoni, jer tamo su stotine miliona eura, Računajte od 2007, kad je nastupio investicioni bum, sve da je bilo “samo po 300 miliona godišnje, to je 3,6 milijardi. Mogli smo cijelu Crnu Goru “pokriti autoputem”, rekao je Radulović Anteni M i dodao da je dovoljno jasno koliko je to veliki problem i gdje leži ogroman novac.

“Da se sve to naplati, onda bi i doprinosi na plate mogli bezbolno da se snize sa 67 odsto na 40 odsto, pa bi plate mogle da se povećaju 27 odsto linearno svima i da ne nabrajam. Ovo je samojedan primjer, ali je jasno da smo na ovaj način zatočeni u sivoj zoni”, istakao je Radulović.

Prema njegovim riječima, Svjetska banka (SB) je svojevremeno upozorila Vladu Igora Lukšića na procjenu da se 1,75 miliona eura prometuje van kontrole dnevno, odnosno u sivoj zoni.

“Prema toj računici, to je preko 500 miliona mjesečno. Sjetićete se daje tada u turizmu špic prometa ostvarivan od maja do septembra”, dodao je Radulović.

Samo u budvanskoj opštini tada je bilo preko hiljadu objekata, a duž obale najmanje tri ili četiri puta više i svi su bili oporezovani paušalno.

“Bili su prijavljivani kao objekti koji u tom intervalu prometuju do 18 hiljada eura. Odlučili smo da provjerimo da li je to uopšte održivo. Zato smo uradili analizu uzevši kao primjer najmanji i najjednostavniji objekat”, naveo je Radulović.

U sivoj zoni prometuje se, kako je precizirao, 300 do 350 miliona, a da nijedan cent ne ode u budžet te da cijela ta suma ostaje kao čista zarada.

Sezona je, kako je podsjetio, produžena od 28. marta do kraja novembra. Kontrole počinju otprilike tek u junu ili julu. Znači sve do tada i kasnije od 1. septembra do novembra mogu da rade šta hoće. On je dodao da je izvjesno da je prošla bila najbolja godina od kada posluje Montenegrostars hotelska grupa, iako već godinama bilježi rekorde.

Odgovarajući na pitanje da li su i ostali turistički poslenici zadovoljni početkom sezone, predsjednik CTU je naveo da su uglavnom zadovoljni oni koji rade samo ovaj posao i posvećeni su isključivo turizmu.

“Ova je trajala preko šest mjeseci i svaka sledeća će biti duža. Tako smo ostvarili jedan dio cilja, ali dugoročni cilj ostaje da sezona traje godinu”, zaključio je Radulović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *