Objavljen oglas o zatvorenoj dokapitalizaciji Atlas banke

Dodajte komentar

Odluku o zatvorenoj dokapitalizaciji Atlas banke od 22 miliona eurajuče je donijela privremena upravnica Tanja Terić, a danas je objavljena u crnogorskim medijima.

Centralna banka je 7. decembra uvela privremenu upravu u IBM i Atlas, a kasnije i stečaj u IBM. U međuvremenu se objema bankama bavi tužilaštvo zbog sumnje u pranje novca. Vlasnik ovih banaka, Duško Knežević, za kojim je raspisana nacionalna potjernica, a Viši sud mu je odredio pritvor do 30 dana, sinoć je izjavio da se neće vraćati u Crnu Goru, jer je britanski državljanin.

Uspjeh dokapitalizacije Atlas banke zavisi od strukture depozita, izjavio je ekonomski analitičar Predrag Drecun Pobjedi.

“Ako su dominantni depoziti države, opština, građana, onda i država ima interesa da dokapitalizuje banku, ukoliko ne bude niko drugi htio. U suprotnom, nema”, kazao je Drecun.

Ukoliko u banci prevladavaju depoziti Kneževića i povezanih lica, problematično je koliko će interesa imati drugi akcionari banke da ulože 22 miliona eura, odnosno novi investitori, ukoliko bude raspisan drugi, otvoreni krug dokapitalizacije.

Prema podacima iz izvještaja nezavisne revizije, Atlas banka je od 2002. godine bila izložena prema vlasniku i povezanim licima više od zakonskog maksimuma od 20 odsto. S druge strane, privučeni većim kamatama na štednju u posljednje vrijeme su građani prenosili depozite u banku. Knežević je nakon uvođenja privremenih mjera izjavio da su on i povezana lica nudili CBCG da dokapitalizuju banku i tvrdio da banka ima 100 miliona eura likvidnih sredstava.

“Ta tvrdnja je u potpunosti neutemeljena, što je lako provjerljivo uvidom u objavljene bilanse, kao i činjenica da 63 miliona predstavljaju blokirana sredstva od strane Specijalnog državnog tužilaštva“, objasnila je privremena upravnica Tanja Terić.

Banku je ugrozila i isplata 15,2 miliona eura kompaniji Kaspiji, po sudskoj presudi. To je Kneževićev dug sa kamatama, koj i je banka isplatila jer je izdala garanciju, ali joj novac nije vraćen.

“U dijelu rješenja koja su akcionari nudili radi naplate pale garancije od 15,2 miliona, CBCG je u direktnoj komunikaciji sa licemkojekontroliše navedene banke ukazala da se to potraživanje ne može obezbijediti nepokretnostima, jer bi se na taj način dramatično kršio limit maksimalno dozvoljene izloženosti prema licu koje kontroliše banke”, navela je Terić i objasnila da bi u tom slučaju izloženost Atlas banke prema Kneževiću i povezanim licima bila 200 posto sopstvenih sredstava. Zato je to potraživanje moralo biti obezbijeđeno novcem ili dužničkim hartijama od vrijednosti odgovarajućeg kvaliteta, što se nije desilo.

Uslovi

U odluci o zatvorenoj ponudi emisije akcija postojećim akcionarima po osnovu prava preče kupovine navodi se da će biti emitovano 88.710 običnih akcija nominalne vrijednosti 248 eura.

Emisija će se smatrati uspješnom ukoliko u roku od 35 dana od objave oglasa akcionari banke uplate ukupan iznos srazmjerno svom učešću u kapitalu. Ukoliko u tom roku ne uplate srazmjeran iznos, u narednih pet dana zainteresovani postojeći akcionari mogu upisati i uplatiti preostali iznos.

Na spisku vlasnika Atlas banke su povezane kompanije Atlas kapital sa Kipra, Atlas invest, Atlas Mont, IBM, te Hipotekar-na i Podravska banka, kao i podgorička firma Nine.

(Cijeli tekst u Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *