Naslovne strane dnevnih novina za 18. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Od sive zone mogli platiti autoput

U sivoj zoni se prometuje 300 do 350 miliona eura, od čega nijedan cent ne ode u budžet, ocijenio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović i dodao da se tim novcem od 2007. godine mogao platiti autoput.

Ako Atlas ode u stečaj, država gubi 103 miliona

Ukoliko Atlas banka ode u stečaj država će izgubiti najmanje 103 miliona eura. U taj iznos uračunat je gubitak koji će nastati kad državni Fond za zaštitu depozita pokrije deponente koji u banci drže iznose do 50.000 eura, što je oko 95 miliona eura, ali i oko osam miliona eura depozita koje u Kneževićevoj banci drže Vlada, opštine i investicioni i penzioni fondovi.

Cementara bi zaustavila propast sjevera

Izgradnja fabrike cementa u Pljevljima zaustavila bi dalje propadanje grada, popravila dramatičnu sliku i donijela dugoročne ekonomske benefite, ocijenili su iz Demokratske Crne Gore. Predsjednik kluba odbornika Demokrata u SO Pljevlja Nikola Rovčanin kazao je da taj grad posjeduje sirovinu spremnu za upotrebu, ali i tradiciju u proizvodnji.

Dnevne novine

Marković: Najvažniji cilj Vlade je bolji život građana

Vlada Crne Gore sprovela je više od tri četvrtine ili 77,2 odsto Programa rada za 2018. godinu, a odlični rezultati uključuju visok ekonomski rast, znatno smanjenje stope nezaposlenosti, rast stranih investicija i intenzivnu realizaciju razvojnih projekata, ocijenili su članovi Vlade na juče održanoj 105. sjednici kojom je predsjedavao premijer Duško Marković.

CRNOGORSKA EKONOMIJA ĆE U 2019. PORASTI ZA 2,8 ODSTO

Svjetska banka (SB) je u novim globalnim prognozama povećala procjenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu 0,3 odsto na 2,8 procenata. Rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu od 2,5 odsto, SB je prognozirala u junu 2018. “Prognoza rasta za prošlu godinu povišena je na 3,8 odsto, sa ranije prognoziranih 2,8 procenata”, navodi se u januarskom izvještaju SB, prenosi Mina biznis.

PKCG dodjeljuje nagrade

Privredna komora (PKCG) raspisala je konkurs za dodjelu nagrada za 2018. godinu, na koji se prijave mogu dostavljati do 8. marta. PKCG je pozvala članice i organe, odbore udruženja, privredne asocijacije, institucije i pojedince daju predloge za nagrade. “Komora će dodijeliti nagrade za uspješno poslovanje, društvenu odgovornost, inovativnost i unapređenje menadžmenta”, kazali su u PKCG. Nagrade će biti dodijeljene na dan Komore, 21. aprila.

Pobjeda

Interes tržišta kapitala prije ličnog

Komisija za tržište kapitala dala je saglasnost na nova pravila Montenegroberze, koja će važiti od 15. februara. Dokument definiše članstvo na berzi, sukob interesa, tržišta berze, trgovanje finansijskim instrumentima, nadzor, kliring i saldiranje, rješavanje sporova. Član berze može biti investiciono društvo ili ovlašćena kreditna institucija iz Crne Gore, države članice i treće države, uz uslove propisane Zakonom o tržištu kapitala.

Poziv Kneževiću da uloži 22 miliona u svoju banku

Odluku o zatvorenoj dokapitalizaciji Atlas banke od 22 miliona eurajuče je donijela privremena upravnica Tanja Terić, a danas je objavljena u crnogorskim medijima. Centralna banka je 7. decembra uvela privremenu upravu u IBM i Atlas, a kasnije i stečaj u IBM.

Data saglasnost za radove na petlji Smokovac

Vlada je juče usvojila program rada za tekuću godinu i dala saglasnost Ministarstvu saobraćaja za izvođenje potrebnih radova na petlji “Smokovac koja, saglasno važećim dokumentima, predstavlja vezu auto-puta Bar Boljare i Jadransko-jonskog auto-puta, kao i priključak na postojeću putnu mrežu.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *