Fondovi NLB-a vjeruju u evropske dionice

Fondovi Nove ljubljanske banke ove godine će pretežno investirati u evropsku imovinu.

– Medijske bombe prošle su godine izazvale strahove u kostima za investitore. Velika mjera straha i smanjena očekivanja investitora u prilog su većoj šansi za pozitivno iznenađenje, izjavio je za Delo Marko Bombač, rukovodilac analize u NLB fondovima.

Nakon korekcije prošle godine, valuacije su se takođe znatno poboljšale. Danas, s izuzetkom SAD-a, one su ispod prosjeka, posebno kada se strana vrednovanja dionica stavlja na vrednovanje sigurnih ulaganja.

– U slučaju depozita i sigurnih obveznica, investitori će gotovo sigurno biti osuđeni na realne negativne prinose ove godine, objasnio je Bombac.

– Evropsko ekonomija se ohladila u drugoj polovini prošle godine, ali pesimizam je, po našem mišljenju, pretjeran. Optimistični potrošači i manje ekonomije će pružiti podršku evropskoj ekonomiji ove godine. Nastavićemo da živimo s Britancima u jednom ili drugom obliku pod istim krovom, jer ne očekujemo tešku borbu. Rizici u Italiji, kako političkim tako i bankarskim, usporavaju se, kazao je Bombač.

Check Also

Stvara se jedna od najvećih avio kompanija u Evropi: LOT kupuje njemački Condor

Poljski avioprijevoznik LOT kupiće njemačku aviokompaniju Condor, objavile su u petak dvije kompanije, najavljujući kreiranje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *