EU objavila plan za trgovinske pregovore s SAD

Evropska komisija objavila je plan za pregovore o trgovinskom sporazumu sa SAD-om, ponavljajući kategorično odbijanje da u njega uključi poljoprivredu, što Vašington želi.

U predlogu o mandatu za pregovore EU, navodi se da će pregovori biti strogo usmjereni ka uklanjaju carina na industrijske proizvode, isključujući poljoprivredne proizvode.

“Ovo nije tradicionalni sporazum o slobodnoj trgovini. Radi se o ograničenom, ali važnom predlogu o carinama na industrijske proizvode”, rekla je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem, na konferenciji za novinare u Briselu.

Objavljivanje ovog plana je važna faza da se izbjegne rat carinama dva bloka.

Evropska komisija, odgovorna je za trgovinske pregovore za sve zemlje EU. Međutim, predlog koji je danas iznijet, treba da odobri 28 zemalja članica Unije prije nego što počnu pregovori.

EU i SAD mjesecima se trude da usaglase konkretne mjere na osnovu načelnog trgovinskog dogovora, koji su krajem jula postigli američki predsjednik Donald Tramp i šef Evropske komisije Žan-Klod Junker. Na tom sastanku, uklonjena je Trampova prijetnja o povećanju carina na evropske automobile koji se prodaju u SAD-u.

Malmstrem je takođe rekla, da se priprema spisak američkih proizvoda, na koje će biti primjenjene kaznene carine, ukoliko administracija predsjednika SAD-a Donalda Trampa sprovede svoju prijetnju o nametanju carina na uvoz evropskih automobila.

Check Also

Otvorena renovirana ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj ulici u Podgorici

Nakon uspješno realizovanih radova na adaptaciji objekta i njegovom opremanju, ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *