Sve više diplomaca se okreće privatnom sektoru

Dodajte komentar

Počelo je stručno osposobljavanje sedme generacije visokoškolaca. U Vladin program, ove godine, uključeno je 3.298 diplomaca, koji su, kroz dva kruga povezivanja, izabrali poslodavca, po svojoj želji. Visokoškolci ovih dana potpisuju ugovor o osposobljavanju, po kojem su, narednih devet mjeseci, vezani za konkretnog poslodavca, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje.

Poslodavci su i za ovu generaciju visokoškolaca iskazali veliko interesovanje. Ponudili su ukupno 11.007 radnih mjesta, od kojih su 4.103 u realnom sektoru, a 6.904 u javnom. Najviše su traženi ekonomisti, bankari, menadžeri, pravnici, organizatori,visokoškolci prosvjetno-obrazovne struke…

Kod svršenih studenata postepeno se mijenja interesovanje, pa kod ove generacije nije dominirala želja za državnim sektorom. Skoro je izjednačeno interesovanje za realni i javni sektor. Kod privatnih poslodavaca osposobljavaće se 1.697 visokoškolaca, a njih 1.601 u zdravstvu, obrazovanju, policiji, vojsci, advokatskim kancelarijama, kod izvršitelja, notara, u turističkim organizacijama, političkim partijama, javnim ustanovama, privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala…

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci, priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem. Mjesečno dobijaju nadoknadu u iznosu od 50 odsto prosječne zarade u državi.

Podsjetimo, kroz Program stručnog osposobljavanja lica sa visokim obrazovanjem, kroz šest prethodnih ciklusa prošlo je nešto više od 20.000 visokoškolaca.

Za realizaciju programa stručnog osposobljavanja država je do sada usmjerila oko 52 miliona eura.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Poreskom upravom, oko 50 odsto korisnika, poslije završenog Programa stručnog osposobljavanja, nastavlja radni angažman kod istog ili drugog poslodavca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *