Šest banaka bilo pod mjerama

Dodajte komentar

Centralna banka je tokom prošle godine zbog utvrđenih nepravilnosti u poslovanju prema šest banaka preduzela mjere za otklanjanje nepravilnosti u radu, navedeno je u izvještaju o stanju u bankarskom sektoru kojije ovaj regulator dostavio skupštinskom Odboru za ekonomiju.

Tokom 2018, kako su naveli iz CBCG, bankarski sistem bio je stabilan i kontinuirano kontrolisan od strane supervizora.

U dokumentu se ne navode imena banaka prema kojima su izrečene mjere, jer to zakon zabranjuje, ali se kaže da su za tri banke naložene mjere u formi rješenja. Nijesu navedeni ni detalji rješenja.

Jedna banka je dobila mjeru u formi pisanog upozorenja, a u dvije banke donešena su rješenja o uvođenju privremene uprave (IBM i Atlas). Prema jednoj banci podnijet je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog nepravilnosti utvrđenih za oblast usklađenosti poslovanja sa propisima iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma navodi se u izvještaju.

U ovom dokumentu, u koji je Pobjeda imala uvid, se kaže da je u prošloj godini izvršeno 12 redovnih, neposrednih kontrola, kojima je bilo obuhvaćeno 12 banaka u sistemu.

“Dodatno u 2018. godini iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma izvršene su tri vanredne ciljne kontrole, od kojih je jedna kontrola platne institucije”, kazali su iz CBCG.

U 2018, kako navode iz CBCG, nijesu kontrolisane Zirat banka, Hipotekarna i Crnogorska komercijalna banka OTP grupa.

“Na osnovu supervizorskih strategija donesenih na kraju 2017. godine, rizični profil ovih banaka pratio se posredno, odnosno na osnovu izvještaja koje banke dostavljaju Centralnoj”, banci objasnili su iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *