Godišnja inflacija 2,6 odsto

Dodajte komentar

Cijene u Crnoj Gori prošle godine su prosječno rasle 2,6 odsto u poređenju sa onima iz 2017. godine, pokazuju preliminarni podaci Zavoda za statistiku Monstat.

Prema kategorijama, najveći rast zabilježen je za alkoholna pića i duvana čak 19,5 odsto, čemu je naviše doprinijelo uvođenje novih akciza na ove proizvode. Slijede cijene prevoza koje su u odnosu na prosjek prethodne godine porasle za 5,7 odsto, usluga u hotelima i restoranima od pet odsto i odjeće i obuće od 3,8 odsto. Jedino su programi rekreacije i kulture doživjeli godišnji pad cijena, i to od 0,6 odsto.

Cijene u decembru, u odnosu na isti mjesec 2017. godine, takođe su najviše rasle za alkoholna pića i duvan 6,4 odsto, hotelske i A restoranske usluge 3.2, prevoza 2.3, te troškovi stanovanja, struje i vode od dva odsto.

Prosječne cijene hrane, bezalkoholnih pića, i ostalih dobara i usluge rasle su 1,5 odsto, a namještaja, opreme za domaćinstvo i komunikacije 0,9 odsto. Cijene odjeće i obuće pale su za 1,4, rekreativnih i kulturnih programa za 1,1, a zdravstvenih usluga 0,4 odsto.

S druge strane, prema indeksu potrošačkih cijena, u decembru 2018. godine je u našoj zemlji zabilježena nova deflacija od 0,6 odsto. U odnosu na isti mjesec u 2017. godini, cijene su bile u prosjeku više za 1,6 odsto.

Najveći uticaj na treću mjesečnu deflaciju u 2018. imao je pad cijena goriva, odjeće, povrća, mesa, obuće, te ostalih prehrambenih proizvoda.

Prema glavnim grupama, za 3,4 odsto su snižene cijene odjeće i obuće, za 3,1 prevoza, dok su 0,1 odsto bile niže cijene hrane, bezalkoholnih pića, namještaja, opreme za domaćinstvo, komunikacija, te rekreativnih i kulturnih programa.

Rasle su jedino cijene usluga u hotelima i restoranima za 1,4 odsto, stanovanja, voda i struje za 0,3, zdravstvenih usluga za 0,2 i ostalih dobara i usluga za 0,1 odsto.

U odnosu na decembar 2017. godine, sve cijene su porasle, a najveća je razlika za povrće čak 11,8 odsto, zatim žestoka i alkoholna pića 9,8 odsto, mineralnu vodu i sokove 8,7, te drumski prevoz 7,1 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *