Aerodrom Podgorica

Dokument o zakupu aerodroma vraćen na doradu

Vladina Komsija za ekonomska pitanja (KEP) vratila je juče na doradu dokumentaciju koju je Ministarstvo saobraćaja pripremilo za davanje u zakup dva crnogorska aerodroma u Tivtu i Podgorici, saznaju “Vijesti”.

Dodjela koncesije za Aerodrome Crne Gore (ACG) bila je jedina tačka dnevnog reda KEP-a.

Ministarstvom rukovodi Osman Nurković iz Bošnjačke stranke, koji je juče na sjednici KEP-a pretrpio kritike i članova Vlade iz DPS-a, prenosi ovaj list.

On je u decembru najavio da će Vlada koncesioni ugovor usvojiti do kraja 2018. godine, kao i da će u januaru biti raspisan javni poziv za koncesionara.

Ministar je očekivao da bi ugovor sa najboljim ponuđačem mogli imati u junu ove godine. Sada je izvjesno je da će se na raspisivanje tendera čekati još neko vrijeme.

“Nakon rasprave je zaključeno da se iz koncesionih dokumenata moraju otkloniti nezakonitosti. U dokumentu mora postojati procjena vrijednosti imovine i biznisa i da je to prethodno pitanje koje se mora riješiti, kao i da se moraju riješiti imovinsko pravni odnosi na zemljištu aerodroma koja se daje u zakup. Zaključeno je i da se mora dostaviti puna ekonomska analiza koju do sada niko nije vidio, a ne samo onih par strana što su date u dokumentima. Uz to, mora postojati precizna dinamika ulaganja i plan investicija da bi država tako jasno stavila do znanja šta očekuje od koncesionara”, kazalo je nekoliko izvora “Vijesti”.

Ocijenjeno je da ugovor ne može biti tripartitan, nego mora biti samo između države i koncesionara, a ne smije uključivati finansijera.

Ovaj stav tokom javne rasprave o koncesionom aktu zastupala je manja članica vladajuće koalicije SD, kao i rukovodstvo Aerodroma Crne Gore, opozicija i predstavnici NVO sektora.

U novu dokumentaciju se, prema informacija “Vijesti”, mora unijeti i odredba da aviodostupnost mora biti jedan od kriterijuma za odabir najpovoljnijeg ponuđača a ne samo visina koncesione naknade, kao i da se predloži ugovor o koncesiji koji mora pratiti zakon o koncesijma što do sada nije bio slučaj.

Check Also

Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku nedjelje

Na većini azijskih berzi cijene su dionica u ponedjeljak porasle, zahvaljujući nadi ulagača u danje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *