Šta HR direktori mogu da vide iz vaše biografije za samo 30 sekundi

Dodajte komentar

Na društvenoj mreži Quora jedna korisnica postavila je sljedeće pitanje: “Šta agenti za zapošljavanje prvo primijete u molbi za posao?” Ambra Bendžamin, jedna od vodećih stručnjaka u ovoj oblasti, kaže da posrednici, suprotno uvreženom mišljenju, ne vode nikakvu tajnu operaciju “iza zavese”, već naprosto odlučuju prema sljedećem principu: “Da li ovaj kandidat izgleda kao osoba pogodna za ovaj posao? Ako je odgovor potvrdan, ide u sljedeći krug testiranja, ali nije, biće odbijen.”

Bendžamin, koja se trenutno prvenstveno bavi regrutovanjem programera, kaže da se, u skladu sa tim, kriterijumi prema kojima se upravlja odnose na tu oblast.

Poslednji posao kandidata

Uglavnom pokušavam da otkrijem kakav je trenutni status kandidata i zbog čega želi da promijeni posao. Da li je na posljednjem poslu proveo samo tri mjeseca? Ako jeste, vjerovatno nije najbolji trenutak da ga zaposlim. Ukoliko je osoba poslala biografiju bez konkursa, interesuje me zašto baš sada traži posao. Da li je otpuštena zbog ukidanja radnih mjesta, ili je dobila otkaz zato što nije ispunjavala radne obaveze? Najvažnije od svega je da li je posljednje iskustvo bitno za funkciju za koju treba da ga angažujem.

Ugled kompanije za koju je radio

Od ovog kriterijuma zavisi kredibilitet kandidata. Ako ste radili za “Amazon”, onda ste vjerovatno navikli na obavljanje široke palete poslova u okviru jednog projekta. Radite u startap kompaniji, poznatoj po tome da se upušta u rizične poduhvate, onda ste vjerovatno svašta preturili preko glave i pravi ste “sprinter”.

Bendžamin ističe da ljudi koji rade na regrutovanju kadrova posle izvjesnog vremena prepoznaju modele ponašanja i trendove kod kandidata iz određenih kompanija, pa se na tome zasnivaju i pretpostavke o kandidatima. Ovo je značajno otežano ako je kandidat radio samo za nepoznate kompanije. Tada je za analizu potrebno znatno više od 20 sekundi. To zahtijeva zadubljivanje u biografiju, što takođe nije problem, pod uslovom da je ona dobro formatizovana, pismena i sadrži ključne informacije.

Iskustvo

Da li postoji napredak u karijeri? Da li osoba preuzima sve veću odgovornost? Da li su funkcije smislene? (I ja bih volela da budem potpredsjednik za marketing u kompaniji sa petoro zaposlenih!). Da li se odgovornosti navedene u biografiji poklapaju sa onim što tražim?

Potraga za ključnim riječima

Da li osoba ima iskustvo upravo na zadacima za koje želim da je angažujem? Ponekad sam koristila komandu CTRL+F u potrazi za ključnim rečima u biografiji. Ako tražim stručnjaka za iOS programiranje, a pojam “iOS” se uopšte ne pojavljuje u tekstu, zapitaću se šta se događa. Tokom karijere sam to više puta uradila. Tragala sam za pojmovima “Ruby on Rails”, “Mule”, “Javascript” itd.

Prazan hod

Pri tom ne mislim na šupljine u biografiji koje su dovoljno duge da bi bile opravdane, na primjer tri godine da biste podizali djecu, ili prekid zato što ste doživjeli neuspjeh nakon pokretanja vlastitog biznisa. Ako imate prazan hod u biografiji, sigurno ste nešto radili za to vrijeme. Budite kreativno iskreni i objasnite šta ste radili na način koji će pokazati da ste svesni da to može da izazove određene sumnje.

Lični otisak na internetu

Ovo nije neophodno, ali ako ga imate, a niste se potrudili da ga spomente u biografiji, ja ću to sigurno uočiti. Ovo se odnosi na lične domene, profile na različitim platformama kao što su Tviter, Quora, GitHub, Dribbble. U dvije trećine slučajeva provjeravam Tviter nalog ili sajt kandidata. Za mene je to jedan od omiljenih postupaka u procesu regrutovanja kandidata.

Opšta logistika

Mjesto boravka, da li je ovlašćen za rad u državi u kojoj je potrebno.

Sveukupna organizovanost

Tu spadaju pravopis, gramatika, sposobnost jasnog iznošenja ideja itd.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *