“Još uvjek imamo posla sa pretjeranom privilegijom dolara”

Dodajte komentar

Ekonomski postupci Sjedinjenih Američkih Država samo povećavaju tenzije u svjetskoj ekonomiji, izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

“Ekonomski postupci najmoćnijeg igrača na ekonomskoj sceni samo povećavaju tenzije“, izjavio je Medvedev na plenarnoj sjednici ekonomskog Foruma Gajdar. On je izrazio uvjerenje da će se tendencija smanjenja zavisnosti nacionalnih ekonomija od dolara samo povećavati.

On je dodao da su privilegije dolara na svjetskom finansijskom tržištu prekomjerne, a same Sjedinjene Američke Države uništavaju povjerenje u svoju valutu.

“Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država, ministar finansija Koneli sasvim je konkretno rekao da je dolar naša valuta, ali vaš problem. Nažalost, za proteklih pola vijeka, ova pozicija se praktično nije promijenila i trenutno u potpunosti shvatamo ispravnost ovih riječi“, rekao je on.

“Još uvjek imamo posla sa takozvanom pretjeranom privilegijom dolara… Zemlja čija je monetarna jedinica ključna rezervna valuta sama i uništava svoj kredibilitet. Tu je, vjerovatno, i paradoks sadašnje situacije. A paradoks je u tome što dedolarizacija dobija stalne podsticaje i od samog emitenta“, istakao je Medvedev, prenosi Sputnik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *