Euro pod pritiskom zbog slabljenja ekonomije u eurozoni

Euro je oslabio na međunarodnim tržištima uslijed pojačane zabrinutosti u vezi izgleda za ekonomiju eurozone, dok se britanska funta stabilizovala nakon najnovijih zbivanja na tamošnjoj političkoj sceni.

Euro je izložen pritiscima od početka nedjelje jer su najnoviji podaci iz njemačke ekonomije pokazali da je Njemačka za dlaku izbjegla recesiju u drugoj polovini 2018. godine.

Pritiske je izazvalo i upozorenje predsjednika Evropske cwentralne banke (ECB) Marija Draghija da je ekonomija eurozone slabija nego što se očekivalo, podsjeća Reuters.

Britanska funta jutros je pak ojačala pred najavljeno glasanje o povjerenju vladi britanske premijerke Therese May, a nakon što je u utorak britanski parlament odbacio sporazum za Brexit, i to samo 10 nedjelja prije nego što bi Velika Britanija trebala izaći iz Evropske unije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je blago oslabio, skliznuvši na 95,982 boda, nakon što je ojačao gotovo 0,5 posto u trgovanju dan ranije.

Eurom se pritom jutros trgovalo po 1,1418 dolara, što znači da mu se cijena zadržala oko nivoa zabilježenih na zatvaranju tržišta dan ranije.

I cijena švajcarskog franka, koji zajedno s jenom dobija na privlačnosti uslijed pojačane napetosti na političkom planu i zbog previranja na tržištima, ostala je više-manje nepromijenjena u poređenju s prethodnim zatvaranjem, na 0,9879 franaka za dolar.

Check Also

Otvoren novi i savremeni Data Centar Crnogorskog Telekoma

Novi Data Centar Crnogorskog Telekoma, koji nudi najsavremenija rješenja kada je riječ o čuvanju podataka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *